رکود بازار فولاد در سایه ابهامات سیاسی/شکاف عرضه و تقاضا در معاملات شمش
دنیای معدن: در حالی که بازار فولاد در انتظار سایه ابهامات سیاسی به سر میبرد، فعالان صنعتی در رکودی بیسابقه دست و پا میزنند: عرضه شمش در تالار بورس کالا بیش از ۹ درصد افزایش یافته، اما تقاضا با افت ۱۲ درصدی نسبت به هفته قبل همراه بوده که نشانهای آشکار از سردرگمی و بیاعتمادی به همراه دارد.
گندله، مهره کلیدی این زنجیره، هنوز گرفتار سیاستگذاری شتابزده بورس است و نگاه بازار به سوی تصمیم نهایی انجمن سنگآهن و سرنوشت مذاکرات ایران و آمریکا دوخته شده است.
در حال حاضر بازار داخلی فولاد تحت تاثیر دو عامل اصلی در حالت انتظار قرار گرفته است. نخست، نااطمینانی سیاسی در منطقه که باعث شده فعالان اقتصادی و صنعتی جانب احتیاط را رعایت کنند و تمایلی به ورود به معاملات پرریسک نداشته باشند. دوم، سیاستگذاریهای بورس کالا، بهویژه در زمینه قیمتگذاری گندله، که روند شکلگیری قیمت واقعی را مختل کرده است. انتظار اولیه بر آن بود که با اجرای مصوبه بورس کالا، قیمت گندله و شمش کاهش یابد، اما مقاومت تولیدکنندگان گندله مانع از عملیاتی شدن این تصمیم شد. در نتیجه، قیمتگذاری این محصول به عقب افتاد و اکنون احتمال میرود انجمن سنگآهن مسوول این امر شود. اقتصاد تابع جو سیاسی است و تا زمانی که فعالان اقتصادی و صنعتی احساس امنیت نکنند، فعالیت واقعی شکل نخواهد گرفت.
دولت نیز این مساله را درک کرده و با تزریق نزدیک به ۱۰۰ همت نقدینگی به بازار سهام تلاش کرده است ثبات روانی ایجاد کند. در حال حاضر، قیمت محصولات نهایی به سطح بهمنماه سال گذشته بازگشته است، در حالی که هزینههای تولید و حمل و نقل افزایش یافتهاند. کمبود تقاضا علت اصلی کاهش قیمتها است. در صورتی که جو سیاسی تغییر کند و امیدواری تقویت شود، امکان رشد نرخها وجود دارد، اما اگر وضعیت کنونی ادامه یابد، بازار فولاد نیز در رکود باقی خواهد ماند.
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در روز ۲۳ تیر ماه نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۴۸ درصد در هفته سوم معاملاتی تیر ماه به ۳۶ درصد کاهش داشته است که ۱۲ واحد درصد افت را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی زنجیره فولاد در روز ۲۳ تیر ماه ۱۴۰۴ نسبت به هفته گذشته۹ درصد افزایش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۲۳ تیر ماه نشان میدهد که بورس کالا میزبان عرضه ۲۶۸ هزار و ۲۷۵ تن شمش بود که با توجه به ثبت تقاضای ۰.۶ برابری نسبت به عرضه ۳۶ درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت.
قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه 23 تیر ماه 29 هزار و 225 تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افت 0.9 درصدی را نسبت به هفته گذشته گزارش میکند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان معاملات در روز مورد بررسی نسبت به هفته گذشته کاهش 4.5 درصدی داشته است. قیمت پایه تعیین شده برای عرضههای شمش در بازه 26 هزار تومان تا 30 هزار و 583 تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد.
شمش با میانگین قیمت 29 هزار و 225 تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات بر ارزش افزوده شمش 31 هزار و 500 تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به 32 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما باتوجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی میلگرد در بازار آزاد با قیمت 31 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود و با توجه به رکود ساخت وسازو افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر نتیجه مذاکرات ماند. در بازار فیزیکی روز دوشنبه 23 تیرماه شرکت فولاد خوزستان 50 هزار تن شمش عرضه کرد که با تقاضای 23 هزار و 500 تنی مواجه شد که فقط 10 هزار تن از محصول عرضه شده با قیمت 30 هزار و 583 تومان بهازای هر کیلوگرم بهفروش رسید.
همچنین بورس کالای ایران در روز یکشنبه 22 تیر ماه میزبان عرضه 71 هزار تن آهناسفنجی بود که با توجه به ثبت تقاضای 2.1 برابری نسبت به عرضه، 76 درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهن اسفنجی در هفته چهارم تیرماه نسبت به هفته گذشته 5.6 درصد افزایش داشت و به 15 هزار و 961 تومان به ازای هر کیلوگرم رسید. قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته سوم تیر ماه 15 هزار و 113 تومان بهازای هر کیلوگرم بود.
باتوجه به تداوم قطعی برق و همچنین وضعیت نامعلوم سیاسی و اقتصادی کشور فعالان صنعتی نسبت به معامله عقبنشینی کردهاند و بهعبارت بهتر هیجان در بازار فولاد وجود ندارد و به آینده مذاکرات دو کشور ایران و آمریکا چشم دوخته است.
دیدگاهتان را بنویسید