235079

پیش بینی میزان عرضه و تقاضای فولاد در سال 1401

دنیای معدن: فولاد یکی از کالاهای اساسی و پرکاربرد در صنعت و توسعه هر کشور است. برآورد اصولی و مناسب از میزان عرضه و تقاضای فولاد می تواند چشم انداز درستی از میزان تقاضای سالیانه فولاد و درنتیجه نحوه قیمت گذاری در آینده یا پیش بینی میزان صادرات این محصول به فعالان این حوزه بدهد.

مقایسه عرضه و تقاضای فولاد در سال 1400 و 1399

براساس آمار مرکز جهانی فولاد، در سال ١۴٠٠ بالغ بر ۲9 میلیون و 6۰۰ هزار تن فولاد خام در ایران تولد شده است که از این محصولات مقدار ۲۰ میلیون و ۲30 هزار تن در داخل کشور متقاضی داشته و به مصرف رسیده است. این مقدار نسبت به مصرف فولاد در سال 1399 به مقدار 4 میلیون و 720 هزار تن کمتر بوده است. شایان ذکر است که در سال 1399 بالغ بر 28 میلیون و 700 هزار تن فولاد خام در ایران تولید شد.

از ۲۰ میلیون و ۲30 هزار تن شمش مصرف شده در سال 1400، مقدار ۱۱ میلیون و ۵۶۸ هزار تن آن به صورت بیلت وبلوم به مصرف رسیده که نسبت به سال 1399 مقدار 2 میلیون و 600 هزار تن کمتر است. 8 میلیون و ۶۶۱ هزار تن هم به شکل سایر مقاطع فولادی در سال 1400 به شرح زیر مصرف شده است:

تیرآهن: 1 میلیون تن مصرف در سال 1400 و 10 هزار تن بیشتر از سال 1399 میلگرد: 6 میلیون و ۶۴۸ هزار تن مصرف در سال 1400 و 1 میلیون تن کمتر از سال 1399 نبشی و ناودانی و ...: ۶۷۵ هزار تن مصرف در سال 1400 و 12 هزار تن کمتر از سال 1399 افزایش تولید با کاهش مصرف برابر است با افزایش صادرات فولاد

برطبق آمار مرکز جهانی فولاد در دو ماهه اول سال 1401 در ایران، حدوداً 600 هزارتن کمتر از دو ماهه اول سال 1400، فولاد تولید شده است. التهاب در بازار و کمبود مقاطع فولادی در بازار داخلی، می تواند ناشی از این کمبود تولید باشد، هرچند بنا به نظر برخی از فعالان، این کمبود نمایشی بوده و به منظور افزایش قیمت آهن و سایر مقاطع فولادی، این قحطی به طور مصنوعی به وجود آمده است. البته شایعات ناشی از تعطیلی مراکز تولیدکننده فولاد به علت قطعی برق در فصل گرما نیز به این آشفتگی دامن زده و بنا بر استعلام قیمت آهن از سایت فولاد ایرانیان، باعث افزایش قیمت آهن، قیمت قوطی و پروفیل و سایر مقاطع فولادی در این روزها شده است.

در کنار بررسی میزان عرضه و تقاضای فولاد، نوسانات ارز و قیمت جهانی فولاد و آهن از دیگر عوامل تأثیرگذار در تعیین چشم انداز بازار آهن آلات هستند. در مقاله پیش بینی قیمت آهن و فولاد در سال 2023 می توانید به چشم انداز درستی از قیمت جهانی فولاد و عوامل تأثیرگذار بر آن در سال آینده برسید.

دلایل کاهش مصرف فولاد طی سال های اخیر عرضه و تقاضای جهانی

در چند سال اخیر و بعد از رشد جهانی تولید و مصرف فولاد در جهان، شیوع کرونا باعث کاهش چشمگیر مصرف فولاد در جهان شده است. کارشناسان با پایان بحران کرونا، چشم انداز بهتری برای مصرف فولاد در دنیا متصور بودند که آغاز حمله روسیه به اوکراین، این چشم انداز و فرآیند عرضه و تقاضای فولاد را به طور قابل ملاحظه ای تیره و تار کرده است. البته با تحریم روسیه توسط اروپا و ورود این تولیدکننده فولاد به بازار آسیا باید شاهد رقابت صادرکنندگان داخلی با این رقیب جدید باشیم.

دلایل اقتصادی

وجود تحریم های سنگین و اختلال در تأمین مواد اولیه برای تولید و تعرفه های مالیاتی در بخش صادرات، تولید فولاد را با مشکل روبرو کرده است. در مقابل نوسانات ارزی، بازارسازی ها و رکود اقتصادی بیشترین اختلال را در گروه مصرف کنندگان داخلی فولاد به وجود آورده است.

صنایع مصرف کننده فولاد

مقاطع فولادی طویل معمولاً در صنعت ساخت و ساز مانند مسکن، سدسازی و مقاطع فولادی تخت در صنایع خودروسازی، بسته بندی مواد غذایی و تولید لوازم خانگی کاربرد دارند. رونق و رکود درهر یک از این صنایع می تواند بازار عرضه و تقاضای فولاد را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین محدودیت فنی در میزان تولید سالیانه خودرو و رکود در صنایع غذایی و مسکن، به دلیل افزایش قیمت ها باعث کاهش مصرف فولاد در داخل شده است.

رکود در ساختمان سازی

افزایش هزینه های ساخت و ساز، کاهش قدرت خریداران و کاهش معاملات ملکی، باعث رکود بسیار طولانی در بخش ساخت و ساز و کاهش مصرف محصولات فولادی طویل شده است. دولت ها با تقاضا برای مسکن سازی، پل سازی، سدسازی و ... یکی از بازیگران مهم در بازار مصرف محصولات طولی است. ازاین رو یکی از دلایل مصرف بالای محصولات طولی فولادی در دهه قبل، پروژه های ساخت شهری و مسکن سازی دولتی بوده است که در این سال ها همین پروژه های بی کیفیت مسکن سازی انبوه هم متوقف شده و برخلاف اظهارنظرها، هنوز اراده ای برای شروع این پروژه ها مشاهده نمی شود. هرچند باید تاکید کنیم که این پروژه ها نمی تواند مشکل رکود در مسکن را حل کند.

وضعیت صادرات و مشکلات پیرامون آن

رکود در بازارهای داخلی و کاهش مصرف در داخل، تولیدکنندگان فولاد را به صادرات بیشتر و درنتیجه سود دلاری بیشتر امیدوارتر کرده است. اما وضع ناگهانی محدودیت های دولتی ازجمله عوارض صادراتی، قطعی برق، انتقال صنایع به کشورهای همسایه و غیره، صادرات فولاد را در سال جاری با اما و اگرهای زیادی همراه کرده است. در این میان ورود روسیه به بازار آسیا هم مهمان ناخوانده ای بود که تمام معادلات صادرات فولاد را به هم خواهد زد. هرچند این را باید درنظر گرفت که رقیبی به نام اوکراین هم دیگر نمی تواند فولاد خود را به کشورهایی مانند عراق به درستی صادر کند.

به نظر می رسد که تولیدکنندگان فولاد انتقام وضع تعرفه های صادراتی دولت و کاهش درآمد ارزی خود را از مشتریان داخلی می گیرند و با کاهش تولید و التهاب در بازار عرضه و تقاضای فولاد، باعث افزایش قیمت ها شده اند.

پیش بینی کلی عرضه و تقاضای فولاد در سال 1401

در سال 1400 میزان صادرات فولاد ایران 9 میلیون تن بوده است. برطبق برنامه اهداف صادراتی فولاد، قرار است در سال 1401، مقدار 10 میلیون تن و در سال 1402، مقدار 14 میلیون تن محصولات فولادی صادر شود.

بنابر گفته مرکز فولاد ایرانیان به دلیل رکود در بازارهای داخلی، مصرف داخلی فولاد از میزان تولید آن کمتر بوده و بیشترین امید تولیدکنندگان به درآمد ارزی و صادراتی از مازاد فولاد تولیدی است؛ اما وضع عوارض صادراتی، ظهور رقیبان جدیدی مانند روسیه، اختلال در تولید و مشکلات در صادرات چندین گزینه پیش روی ما می گذارد:

هرچند همانطور که گفتیم در حالت کلی میزان تولید داخلی فولاد از تقاضا بیشتر است ولی به دلیل عدم نظارت درست بر بازارها، این عرضه و تقاضا به طور طبیعی در قیمت گذاری تاثیر نمی گذارد. در این حالت ممکن است صادرکنندگان به دلیل نارضایتی از وضع ناگهانی عوارض صادرات، فولاد بیشتری را برای جبران صادر کنند و با ایجاد قحطی مصنوعی در بازار داخل باعث افزایش قیمت مقاطع فولادی شوند. تولیدکنندگان به دلیل شرایط سخت صادرات و رکود بازار داخلی، تولید خود را کاهش دهند که این مورد همراه با ایجاد التهاب در بازار عرضه و تقاضای فولاد، باعث افزایش قیمت مقاطع فولادی مانند قیمت میلگرد در هفته های اخیر می شود. صحبت پایانی

به صورت کلی نارضایتی تولیدکنندگان از وضع عوارض صادراتی، باعث کاهش تولید و افزایش قیمت ها در بازار داخلی شده است. ازاین رو با فرض ثابت بودن یا کاهش میزان تولید فولاد که در سه ماهه اول 1401 شاهد آن بوده ایم و افزایش یا ثابت ماندن میزان صادرات به دلایلی که گفتیم و هم چنین ثابت ماندن مصرف فولاد، باید بگوییم که تا پایان سال 1401 با افزایش میزان تقاضا در برابر عرضه فولاد، هرچند به طور ساختگی روبرو خواهیم بود.

 

دیدگاهتان را بنویسید