248019

احیای بازار سرمایه در سایه تحولات

دنیای معدن: بازار سهام در شرایطی به اواخر نخستین ماه پاییز نزدیک می‌شود که سایه نااطمینانی بیشتر از هر چیز دیگری سرمایه‌گذاران را آزرده ساخته‌است، با این‌وجود نرخ ارز نیز در چند روز اخیر به روند باثبات خود تداوم بخشیده و بازار را نیز به حالت متعادل رسانده‌است.

به گزارش دنیای معدن، امیرمحمد بختیاری در دنیای اقتصاد نوشت:  در شرایطی که بازار‌های مالی در ورطه رکودی سختی فرو رفته‌اند، به‌نظر می‌رسد در زیر پوست بازار سهام می‌توان پایان شب‌سیاه را از نزدیک مشاهده کرد. از طرفی افق روشن رشد قیمت طلای سیاه شرایط مطلوبی را برای افزایش فروش آن ایجاد‌کرده و می‌تواند زمینه‌ساز بهبود صنایع مرتبط را فراهم سازد.

بورس تهران بیست و چهارمین روز مهرماه را با سبزپوشی در بحبوحه جنگ به پایان رساند. در این میان شاخص‌کل بورس تهران با افزایش ارتفاع ۰.۸۱درصدی روبه‌رو شد و در پایان ساعت معاملاتی در سطح ۲‌میلیون و ۱۸‌هزار‌واحدی ایستاد. در این میان نماگر هموزن نیز که سنجه قابل‌اتکایی برای ارزیابی وضعیت همه‌جانبه بازار سهام است، روز مثبتی را پشت‌سر گذاشت و با صعود ۱.۱۹درصدی، در سطح ۶۸۶‌هزار و ۷۹۹‌واحدی قرارگرفت. در این بین شاخص‌کل فرابورس نیز که منعکس‌کننده وضعیت سهام فرابورسی است، حدود ۱.۲۴درصد سبزپوش شد و توانست سد ۲۴‌هزار‌واحدی را درهم بشکند و در ارتفاع ۲۵‌هزار و ۱۵۷‌واحدی کار خود را به‌اتمام رساند.

همچنین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق‌تقدم بازار است مقدار ۴‌هزار و ۱۵۸‌میلیارد‌تومانی را به‌ثبت رساند. به‌علاوه روز دوشنبه نقدینگی ۱۰۶‌میلیارد‌تومانی به بازار سهام وارد شد. روز گذشته سه نماد «فولاد»، «شپنا» و «شبندر» بیشترین تاثیر را بر شاخص‌کل بورس تهران و نماد‌های «بپاس»، «وسپهر» و «خاور» بیشترین تاثیر را بر شاخص‌کل فرابورس داشتند. همچنین «شستا»، «خگستر» و «خودرو» سه نماد پرتراکنش روز دوشنبه بازار بودند.

نبض بازار زیر سایه جنگ

حدود ۱۰روز از آغاز مناقشات و تنش‌های بین‌المللی می‌گذرد. مناقشاتی که به‌نظر می‌رسد بیشتر از هر چیز دیگری ترس بر جان بازار‌های مالی انداخته است. بازار‌های مالی داخلی و بین‌المللی از هفته گذشته همگام با آغاز مناقشات با نوعی ترس و سردرگمی مواجه شدند. در این میان نرخ ارز از ابتدای هفته اخیر در روند صعودی عجیب افزایش قیمت کابوس‌واری را تجربه کرد و در چند روز حدود ۴‌هزار‌تومان افزایش قیمت داشت.

بازار سهام نیز که جزو بازار‌های با نقدشوندگی بالا است نیز در واکنش به اتفاقات اخیر قرمزپوش شد و روز‌های خسته‌کننده ۶ ماهه نخست سال‌را به روز‌های نصفه و نیمه جهنمی تبدیل کرد، با این‌وجود اواسط هفته با انتشار اخبار مثبت گوناگون روند و گارد صعودی قیمتی خود را زیر پا گذاشت و از محدوده‌های ۵۳‌هزار‌تومان دنده معکوس‌وار به‌سوی کانال ۵۰‌هزار‌تومانی حرکت کرد، با این‌حال بازار سهام نیز در روز‌های اخیر پیرو افزایش نااطمینانی‌های شکل‌گرفته، روند خسته‌کننده و متعادل خود را ادامه داد و در روز‌های گذشته نیز شاخص‌کل بورس تهران تا مرز ۲‌میلیون واحد کاهش ارتفاع داشت، ولی با این حال توانست در روز اخیر با رشد ۱۶‌هزار‌واحدی فاصله خود را از ابر کانال ۲‌میلیون‌واحدی به ۱۸‌هزار واحد برساند.

رشد بازار؛ خیال تا واقعیت

بازار سهام بازاری کامودیتی محور است؛ صنایع بزرگ بازار، مستقیم یا غیرمستقیم از بازار‌های کامودیتی دنیا تاثیر می‌پذیرند. در این بین واکاوی آمار و ارقام نشان می‌دهد بازار کامودیتی‌های تاثیرگذار بر بورس تهران در مسیر مناسبی قدم نهاده‌اند. براساس آخرین گزارش‌ها و آمار و ارقام منتشرشده از شاخص فعالیت‌های تجاری (PMI) چین از افزایش این شاخص به میزان ۵۰.۲ حکایت دارد. برای نخستین‌مرتبه از ماه آوریل است که PMI برای بخش تولیدی چین پس از چهار ماه رشد متوالی، به بالای ۵۰ رسیده است. شاخص PMI تولیدی، می‌تواند‌عددی بین صفر تا ۱۰۰ را اختیار کند.

زمانی‌که این شاخص عدد ۵۰ را نشان می‌دهد اقتصاد در یک شرایط ثابت و بدون تغییر قرار دارد و زمانی‌که شرایط رو به بهبود باشد، این شاخص عددی بالاتر از ۵۰ را نشان دهد و زمانی‌که شرایط با نزول همراه باشد، شاخص‌عددی کمتر از ۵۰ را نشان خواهد داد، از این‌رو می‌توان نتیجه گرفت که رکود ماه‌های اخیر در چین در حال رخت‌بستن است و می‌تواند شرایط مطلوبی را برای کامودیتی‌های بازار‌های جهانی به ارمغان آورد. در این بین قیمت هر بشکه نفت‌خام نیز در ماه‌های اخیر نیز با جهش روبه‌رو بوده که اصلی‌ترین دلیل آن را می‌توان کاهش عرضه آن توسط عربستان عنوان کرد.

از هفته گذشته نیز همزمان با آغاز مناقشات بین‌المللی طلای‌سیاه به محدوده‌های ۹۰دلاری نیز سلامی دوباره کرد. بر مبنای افق مثبت پیش‌بینی‌شده برای افزایش قیمت طلای سیاه می‌توان تاثیرگذاری افزایش درآمد‌های نفتی بر صنایع مربوطه را به‌وضوح پیش‌بینی کرد، با این‌وجود نرخ بهره بین‌بانکی که در ماه‌های اخیر به دلیل اجرای سیاست‌های انقباضی روند رو به صعودی گرفته را می‌توان یکی از دلایل اصلی کم‌رمقی بازار در ماه‌های اخیر عنوان کرد، از این‌رو تا زمانی‌که سایه سنگین افزایش نرخ بهره تداوم یابد، ریل صعود بازار سهام با تلاطم روبه‌رو خواهد بود، بنابراین می‌توان اظهار کرد برای پیش‌بینی وضعیت بازار‌های مالی در افق میان‌مدت تا پایان سال‌جاری باید منتظر ماند و دید اسکناس سبز رنگ آمریکایی چه روندی را به خود خواهد گرفت و طلای‌سیاه که بخش قابل‌ملاحظه‌ای از درآمد‌های کشور را شامل می‌شود، درنهایت در چه محدوده‌هایی افت و خیز خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید