227490

عملکرد شرکت های معدنی فعال در بخش سنگ‌‌ آهن نشان داد

سنگ‌‌ آهنی‌‌ ها؛ قطب سود سازی و ارزآوری

دنیای معدن -نیما میرزایی تحلیلگر بازار سرمایه: گروه استخراج کانه های فلزی یکی از بزرگ ترین حوزه های اقتصادی و ارزآوری کشور بوده و بخش قابل توجهی از بازار سرمایه (حدود ۸ درصد) را نیز شامل می شود. نماد های این زیرگروه توانسته اند در سال های اخیر رشد های مستمر، پربازده و نسبتا کم ریسکی را نصیب سهامدارانشان کنند. بخش عمده این بازدهی متاثر از ظرفیت معدنی ایران، افزایش نرخ های جهانی در این بخش و همچنین هزینه های مناسب انرژی در ایران است. در نقطه مقابل عدم به روزرسانی تکنولوژی استخراج و سیکل های جهانی نرخ سنگ آهن نی جزو تهدیدهای بالقوه این گروه است. در این یادداشت به بررسی جوانب مختلف این زیرگروه و نماد های مطرح آن خواهیم پرداخت.

سنگ آهن نوعی سنگ معدنی است که ۵درصد از پوسته کره زمین را تشکیل می دهد. ترکیبات سنگ آهن شامل انواع مختلفی از اکسید آهن (آهن زنگ زده) و مقادیر مختلفی ناخالصی است. مَگنِتیت و هِماتیت دو نوع اکسید آهن هستند که به وفور در سنگ های معدنی آهن یافت می شوند.

بنابراین خوب است که در صورت شنیدن نام این دو ترکیب شیمیایی (یعنی مگنتیت و هماتیت) بدانید که هریک از آنها نوعی ترکیب شیمیایی سنگ آهن هستند. از بین ۴ شرکت بورسی فعال در صنعت سنگ آهن، معاملات ۳ نماد «کگل»، «کچاد» و «کنور» در بورس، و معاملات نماد «کگهر» در فرابورس انجام می شود. با توجه به همین موضوع می توان متوجه شد که شرکت های فعال در این گروه، جزو شرکت های معتبر بازار سرمایه بوده و احتمالا به لحاظ سودآوری و شفافیت اطلاعات وضعیت مناسبی دارند.

گل گهر (کگل)

با توجه به اینکه شرکت گل گهر با تولید بالغ بر 15 میلیون تن کنسانتره و 10 میلیون تن گندله به ترتیب سهم 31 و 27 درصدی از ظرفیت تولید کشور را در اختیار دارد، طبعا این شرکت از جایگاه ویژه ای در این بخش برخوردار است. با توجه به اینکه نرخ محصولات شرکت به صورت ضریبی از شمش «فخوز» محاسبه می شود، با چشم انداز عدم کاهش چشمگیر قیمت های جهانی کامودیتی ها و عدم رشد درصد حقوق مالکانه در فرمول ارائه شده در لایحه بودجه 1401 می توانیم افزایش حاشیه سود این شرکت برای سال جاری و سال آینده را کماکان متصور باشیم، موضوعی که منجر به تقویت P/ E فوروارد این نماد خواهد شد. شرکت معدنی و صنعتی گل گهر به واسطه حضور در منطقه معدنی و صنعتی گل گهر سیرجان که یکی از غنی ترین معادن سنگ آهن را در اختیار دارد به عنوان یکی از مهم ترین شرکت های فعال معدنی در ایران و خاورمیانه شناخته می شود.

یکی از مهم ترین مزایای این شرکت حضور در منطقه گل گهر است چراکه کلیه فرآیند تولید از معدن تا محصول نهایی در این منطقه و در کنار هم قرار گرفته اند. محصولات اصلی گل گهر، گندله، کنسانتره سنگ آهن و گندله ریزدانه است که عمده درآمد شرکت از محل فروش کنسانتره و گندله است. شرکت در 8 ماه منتهی به آبان ماه 5 هزار و 399 میلیارد تومان کنسانتره، 26 هزار و 984 میلیارد تومان گندله و 52 میلیارد تومان گندله ریزدانه به فروش رسانده است. عمده فروش شرکت داخلی است و در طول بازه مورد نظر تنها یک درصد از محل فروش گندله ریزدانه صادرات داشته است.

البته در ماه های تیر و مرداد به رغم افزایش نرخ به جهت کاهش تعداد، مبلغ فروش شرکت افت قابل توجهی داشته است، اما در مهر و آبان شرکت توانسته مجددا رشد فروش را تجربه کند. شرکت معدنی و صنعتی گل گهر در 9 ماه منتهی به آذر از فروش محصولات خود 36هزار و 705 میلیارد تومان درآمد کسب کرد که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با رشدی 93 درصدی همراه بود همچنین در آذر ماه فروش خوب 4هزار و 111 میلیارد تومانی را به ثبت رساند و همچون ماه های گذشته در آذر ماه نیز شاهد افزایش نرخ فروش نسبت به میانگین 9 ماهه بودیم.

چادرملو (کچاد)

شرکت چادرملو از منظر میزان تولید، دومین تولیدکننده سنگ آهن در کشور به شمار می رود. مزیت نسبی این شرکت نسبت به سایر رقبا تولید محصولات فولادی با ارزش افزوده بالاتر است. همچنین روند افزایش سود انباشته این شرکت بسیار مناسب است. حاشیه سود بالغ بر 70 درصدی، چشم انداز این شرکت را برای سرمایه گذاری بسیار روشن کرده است. محصولات اصلی این شرکت کنسانتره و آهن اسفنجی است. مزیت این شرکت نسبت به سایر شرکت های سنگ آهنی تولید محصولات فولادی است. بررسی آمارهای منتشره سامانه کدال حاکی از تولید 759 هزار و 430 تن فولاد در شرکت چادرملو از ابتدای امسال تا پایان آذر ماه است، آماری که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد 87/ 1 درصدی نشان می دهد. بررسی آمارهای سامانه کدال حاکی از تولید 13 میلیون و 51 هزار و 113 تن انواع محصولات از سوی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو از ابتدای امسال تا پایان آذر ماه است. در این مدت 8 میلیون و 349 هزار و 265 تن کنسانتره آهن (خشک) و 2 میلیون و 764 هزار و 68 تن گندله در چادرملو تولید شد. در 9 ماه ابتدایی امسال چادرملو موفق به تولید 44 هزار و 101 تن آپاتیت و یک میلیون و 134 هزار و 249 تن آهن اسفنجی شد. همچنین تا پایان آذر ماه 800 هزار و 746 مگاوات برق از سوی این شرکت تولید شد. از مجموع تولیدات یاد شده، یک میلیون و 464 هزار و 189 تن محصول مربوط به آمار آذرماه این شرکت است. مجموع فروش چادرملو تا پایان آذر ماه امسال 330هزار و 395 میلیارد و 750 میلیون ریال بود که 34هزار و 425 میلیارد و 242 میلیون ریال آن از محل فروش صادراتی فولاد بوده است.

چادرملو

وضعیت سودسازی و بازدهی

عملکرد درخشان سود سازی شرکت های سنگ آهنی در ماه های اخیر متاثر از روند افزایشی قیمت جهانی سنگ آهن و نرخ داخلی ارز (نیمایی) بوده است و سبب شده که در سال رکود و ریزش بازار سرمایه بازدهی این زیرگروه بسیار مناسب باشد و همچنین به دلیل روند باثبات عوامل مذکور، ریسک سرمایه گذاران با افق بلندمدت در این شرکت های توسعه محور، بالا نباشد.

جمع بندی

عملکرد موفق شرکت های معدنی فعال در بخش سنگ آهن به مدد رشد قابل توجه نرخ فروش جهانی تقویت شده است و نکته مهم اینکه عمدتا منابع حاصل از سود سازی را صرف توسعه معادن و گسترش زنجیره پایین دست کرده اند که نویدبخش آینده روشن این گروه است. در خصوص موضوع برجام برخلاف نگرانی عمومی و سطحی برخی از معامله گران در خصوص سهام دلاری در زمینه ریزش نرخ دلار (آزاد)، لازم به توضیح است که به دلیل تثبیت نرخ نیمایی در بالاتر از محدوده فعلی (به دلیل تمایل سیاستگذار بر تک نرخی کردن ارز و تقویت صادرات) و همچنین کاهش هزینه های سربار دور زدن تحریم ها توسط شرکت های مربوطه، در نهایت در این سناریو شاهد عملکرد بهتر شرکت ها در صورت های مالی شان خواهیم بود. مهم ترین تهدید پیش رو، سیکل های تکرار شونده نرخ جهانی سنگ آهن است یعنی در شرایطی که به دلیل افزایش قیمت جهانی، بسیاری از معادن خُرد در سطح دنیا توجیه پذیر شده و وارد مدار تولید می شوند، عرضه در بازار بر تقاضا فزونی یافته و مجدد قیمت ها وارد روند نزولی می شوند، البته نکته دلگرم کننده در این دور از صعود بازار، تورم جهانی ناشی از کرونا و بسته های مالی تشویقی متاثر از آن است. در مجموع سرمایه گذاری در زمینه سنگ آهن در ایران که یکی از قطب های نسبتا بزرگ معدنی دنیاست و منابع سرشار و ارزان قیمت سوخت را در اختیار دارد با نگاه بلندمدت همواره توجیه پذیر بوده و می تواند در سهام ارزنده و نقاط جذاب تکنیکال مورد بررسی سرمایه گذاران قرار بگیرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید