توزیع فلز سرخ در انبارهای جهانی دگرگون شد/انباشت مس در آمریکا
دنیای معدن: دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالاتمتحده، با تهدیدهای خود مبنی بر وضع تعرفههای سنگین بر واردات مس، موجب واردات حجم زیادی مس به آمریکا شده که بازار این کشور را اشباع کرده و منابع باقیمانده در دیگر نقاط جهان را تحلیل برده است.
از زمانی که دولت ترامپ در ماه فوریه، موضع خود در مورد وضع تعرفههای سنگین بر واردات مس به ایالاتمتحده را اعلام کرد، واردکنندگان آمریکایی این فلز، سرعت واردات مس از دیگر نقاط جهان را بهشدت افزایش داده و با عجله به وارد کردن مس به کشور پرداختند تا از سود احتمالی ناشی از اعمال تعرفهها و کاهش واردات پس از اعمال آنها بهرهمند شوند. تاثیر این مساله بر بازار فیزیکی آنقدر ملموس و واضح بوده که سبب از بین رفتن آربیتراژ (استفاده از تفاوت قیمتی میان دو بازار برای کسب سود) بین قرارداد آتی بورس کالای شیکاگو (CME) و قیمت بورس فلزات لندن (LME) شده است.
فعالان بازار مس بر این باورند که تعرفهای به میزان ۲۵درصد بر واردات این فلز از سوی ایالاتمتحده اعمال خواهد شد؛ نرخی که با تعرفههای فعلی بر واردات فولاد و آلومینیوم همخوانی دارد. تجارت مبتنی بر تعرفه، در قالب حق بیمهای که قرارداد تسویهشده گمرکی بورس شیکاگو نسبت به قیمت جهانی معاملهشده در بورس لندن دارد، نمود پیدا کرده است. تنها سههفته پیش، حق بیمه نقدی رقمی نزدیک به ۱۶۰۰دلار به ازای هر تن مس بود؛ معادل ۱۷درصد از قیمت بورس لندن. اما از آن زمان تاکنون، این رقم به ۶۰۰دلار در هر تن، معادل تنها ۶درصد از قیمت لندن، سقوط کرده است. نهایتا این مساله موجب شده است تا حجم عظیم فلزی که وارد ایالاتمتحده میشود، همراه با کاهش همزمان ذخایر انبارهای بورس فلزات لندن اختلاف قیمت مس در دو سوی اقیانوس اطلس را کاهش دهد.
تحرکات مس به روایت آمار
به گزارش تحلیلگران، واردات مس تصفیهشده ایالاتمتحده از اواخر ماه مارس از ۱۴هزار تن در هفته به ۴۰هزار تن در هفته افزایش یافته است. در همین بازه زمانی، فلز بهصورت گستردهای وارد انبارهای بورس کالای شیکاگو شده که عمدتا در بندر نیواورلئان تخلیه شدهاند. موجودی مس در بورس کالای شیکاگو از ابتدای سال تاکنون ۸۱درصد افزایش یافته و اکنون به بالاترین سطح خود در هشتسال گذشته رسیده است؛ یعنی معادل ۱۵۲هزار و ۹۱۹تن.
بورس کالای شیکاگو در وضعیتی قرار دارد که در آن قیمت مس در قراردادهای آتی بالاتر از قیمت نقدی است؛ این در حالی است که بورس کالای لندن شرایطی متفاوت دارد و در آن شکاف بین قیمت آتی و نقدی، به نفع قیمت نقدی است. در بورس کالای لندن، موجودیها در حال کاهش است. موجودی مس در این بازار به پایینترین سطح خود در یکسال گذشته رسیده است؛ یعنی ۱۷۹هزار و ۳۷۵تن که ۴۰درصد از آن در انتظار بارگیری است. حمله به ذخایر بورس لندن متمرکز بر قراردادهایی بوده است که میتواند در مقابل قرارداد بورس کالای شیکاگو تحویل داده شود یا با برندهای مورد پذیرش بورس شیکاگو تعویض شود. در نتیجه، موجودی فعلی انبارهای بورس لندن عمدتا شامل برندهای روسی و چینی شده است. تاثیر تقاضای ناشی از تعرفههای احتمالی ایالاتمتحده تا چین نیز کشیده شده است. موجودی مس بورس آتی شانگهای از اوج خود در تعطیلات سال نو چینی یعنی ۲۶۸هزار و ۳۳۷تن به ۱۰۸هزار و ۱۴۲تن کاهش یافته است. در همین حال، واردات مس تصفیهشده چین در دوره ژانویه تا مارس نسبت به سال گذشته ۵درصد و نسبت به فصل پیش ۲۰درصد کاهش یافته؛ زیرا فلز به سمت ایالاتمتحده سرازیر شده است.
کاهش صادرات ضایعات مس به چین
اختلالات منطقهای ناشی از تهدید تعرفهای ایالاتمتحده در زمینه مس، با اثرگذاری بر جریان صادرات ضایعات مس از آمریکا به چین تشدید شده است. چین مقصد اصلی ضایعات قابل بازیافت مس از ایالاتمتحده است و سال گذشته ۴۴۱هزار تن واردات داشت. اما این تجارت به دلیل ابهام درباره تعرفههای مربوط به مس متوقف شده است. انباشت روزافزون فلز تصفیهشده در ایالاتمتحده با مازاد رو به رشد ضایعات قابل بازیافت مس همراه شده است. تعلیق ۹۰روزه تعرفههای متقابل ممکن است بخشی از این مواد را آزاد کند؛ اما تداوم آن وابسته به این است که آیا دو طرف میتوانند تنشهای تجاری را کاهش دهند یا خیر.
موجودی مس در انبارهای بورسی جهان در سالجاری تغییر زیادی نداشته و تنها با هزار و ۷۰۰تن کاهش از ابتدای ژانویه مواجه بوده و تقریبا در سطح ۵۰۰هزار تن باقی مانده است. اما در واقعیت، توزیع موجودی فیزیکی مس دچار دگرگونی شده و توزیع فیزیکی این فلز بهطور کامل از دیگر نقاط جهان به ایالاتمتحده منتقل شده است. این روند همچنان ادامه دارد و احتمالا تا زمانی که دولت ترامپ درباره اعمال تعرفه واردات مس و میزان آن تصمیمگیری کند، ادامه خواهد یافت. در تئوری، باید آربیتراژ بین دو بورس کالای شیکاگو و لندن در سطح تعرفه اعلامشده تثبیت شود، اما بهوضوح این اتفاق یکشبه رخ نخواهد داد؛ چرا که حجم موجودیهای در حال افزایش فشار زیادی بر بخش آمریکایی این تجارت وارد کرده است. هر چه تصمیمگیری کاخسفید بیشتر به تاخیر بیفتد، کوه مس انباشتهشده در ایالاتمتحده نیز بزرگتر خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید