263755

خاموشی، چراغ معاملات شمش بورسی را روشن کرد/انفجار قیمت‌‌‌ در زنجیره فولاد

دنیای معدن- نسیم نوحه خوان : در روز دوشنبه ۲۹اردیبهشت‌ماه حجم عرضه در تالار فیزیکی بورس‌کالا در حالی با افت ۴۱درصدی همراه شد که خریداران بیشترین حجم معامله طی سه‌ماه اخیر را به ثبت رساندند. میانگین قیمت معاملاتی شمش بورسی با ۵.۹‌درصد رشد همراه بود و تداوم قطعی برق طبق بخشنامه اعلامی موجب تعطیلی واحدهای تولیدی و افت حجم تولید و عرضه شمش و سایر محصولات زنجیره فولاد طی هفته‌‌‌‌‌‌های آتی خواهد شد.

 با انتشار بخشنامه قطع ۹۰درصدی برق در واحدهای فولادی و سیمان به مدت ۱۵روز، صنایع با آشفتگی همراه شدند. در زنجیره فولاد، مشکلات به پایان نرسیده، مجددا چالش‌‌‌های جدیدی برای فعالان این صنعت مطرح می‌شود. رکود در بخش مسکن و کاهش ساخت‌وساز طی سه‌سال اخیر موجب شده است تا حجم تقاضا برای محصولات زنجیره فولاد به صورت قابل‌توجهی کاهش یابد و در حالی که طی سال‌های گذشته، در دوماه فروردین و اردیبهشت کارخانه‌‌‌ها و واحدهای تولیدی کسری انبارهای خود را جبران می‌‌‌کردند، امسال فرصت جبران نداشتند و به عبارت بهتر، قطع برق از روز ۱۶فروردین‌ماه آغاز شد و در این میان، قطعی برق به مدت دوهفته عملا این صنعت را تعطیل کرده است.

با وجود این شرایط عملا نمی‌‌‌توان چشم‌‌‌انداز مثبتی برای این صنعت متصور شد؛ چراکه بودجه عمرانی به حداقل رسیده و از طرفی بازار با معضل کمبود نقدینگی مواجه است.  عرضه‌‌‌های اعتباری در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران به بخش تقاضا این سیگنال را می‌دهد که نگران افزایش قیمت نباشد، اما چشم‌‌‌انداز حجم عرضه کاهشی است و همین موضوع می‌‌‌تواند محرک تقاضا باشد، ضمن آنکه موجودی انبارها در حال کاهش است. 

مشکل برق موجب شده است تا طی هفته اخیر حجم تولید کارخانه‌‌‌های شمش با افت همراه باشد که پیش‌بینی می‌شود افزایش ساعت خاموشی تا پایان شهریور ادامه داشته باشد و حجم تولید انواع محصولات زنجیره فولاد به‌ویژه شمش از اواسط خرداد تا پایان شهریورماه کاهشی باشد. در این شرایط بازار شاهد کمبود شمش خواهد بود و افزایش رقابت برای این محصول می‌‌‌تواند قیمت را از کانال فعلی خارج کند و افزایشی شود. در چنین وضعیتی برخی از واحدهای تولیدی در سال‌جاری برای تامین برق خود اقدام به راه‌‌‌اندازی نیروگاه کرده‌‌‌اند، اما قیمت برق سبز حدود ۶۰‌درصد بیش از نرخ برق دولتی است، در حالی که برق تهاتری سه‌برابر برق دولتی قیمت دارد. با کاهش تولید فولاد میانی، عرضه شمش کاهش می‌‌‌یابد، اما این موضوع به معنای بالا رفتن قیمت مقاطع نیست؛ چراکه حجم تقاضا بسیار پایین است.

بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در روز دوشنبه ۲۹اردیبهشت‌ماه نشان می‌دهد، تالار فیزیکی شمش مصداق معاملات هفته گذشته سیمان بود که به صورت کاملا هیجانی و افسارگسیخته انجام شد. طی هفته گذشته سیمان به یک‌باره گران شد که همین اتفاق برای شمش فولاد نیز رقم خورد.

افت ۴۱ درصدی حجم عرضه شمش

بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در روز ۲۹اردیبهشت‌ماه نشان می‌دهد، نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۵۶‌درصد در هفته چهارم معاملاتی اردیبهشت‌ماه به ۹۸‌درصد افزایش داشته است که ۴۲‌درصد رشد را گزارش می‌کند. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که حجم عرضه این محصول میانی زنجیره فولاد در روز ۲۹اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ نسبت به هفته گذشته ۴۱‌درصد کاهش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۲۹اردیبهشت‌ماه نشان می‌دهد، بورس‌کالا میزبان عرضه ۱۳۲‌هزار و ۸۰۰تن شمش بود که با توجه به تقاضای ۲.۷برابری نسبت به عرضه، ۹۸‌درصد از عرضه‌‌‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۲۹اردیبهشت‌ماه ۳۰‌هزار و ۹۲تومان به ازای هر کیلوگرم بود که رشد ۵.۹درصدی را نسبت به هفته گذشته گزارش می‌کند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان می‌دهد که میزان عرضه و معاملات در روز ۲۹اردیبهشت‌ماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۴۱‌درصد کاهش و ۱۹‌درصد افزایش داشته‌‌‌ است.

قیمت پایه تعیین‌شده برای عرضه‌‌‌های شمش در بازه 26‌هزار و 761تومان تا 28‌هزار و 424تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی 29اردیبهشت‌ماه 27‌هزار و 592تومان به ثبت رسید. شمش با میانگین قیمت 30‌هزار و 92تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزش‌افزوده شمش 32‌هزار تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد می‌رسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به 34‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم می‌‌‌رسد. اما با توجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی، میلگرد در بازار آزاد با قیمت 32‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه می‌شود و با توجه به رکود ساخت‌وساز و افزایش قیمت‌ها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر نتیجه مذاکرات ماند.

به طور کلی قطع برق دوهفته‌‌‌ای، مشتریان محصولات فولادی را نگران کرد و از این‌رو تالار فیزیکی روز دوشنبه با استقبال قابل‌توجهی مواجه شد. این در حالی بود که به دلیل قطعی برق، حجم تولید و عرضه شمش کاهش یافت و مشتریان حداکثر معامله را از عرضه‌‌‌های دیروز به ثبت رساندند.  بورس کالای ایران در روز یکشنبه 28اردیبهشت‌ماه میزبان عرضه 301‌هزار تن آهن اسفنجی بود که با توجه به ثبت تقاضای 0.1برابری نسبت به عرضه، 8.4‌درصد از عرضه‌‌‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهن اسفنجی در هفته پایانی اردیبهشت‌ماه نسبت به هفته گذشته 0.9‌درصد افزایش داشت و به 16‌هزار و 731تومان به ازای هر کیلوگرم رسید.

کاهش 90درصدی تامین برق مصرفی واحدهای فولادی موجب افت تولید در زنجیره فولاد شد و معاملات آهن اسفنجی در بورس‌کالا را به اغما برد و رکورد تاریخی کمترین تقاضا و نسبت حجم معامله به عرضه این محصولات را به ثبت رساند. نکته قابل‌توجه آن است که با این حجم مازاد آهن اسفنجی حداقل در نیمه اول سال، صادرات آن مشمول عوارض ۵درصدی می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید