مسدود شدن مسیرهای غیررسمی صادرات سیمان
دنیای معدن: مطابق با تصمیم جدید کارگروه بازار کالاهای پایه و همچنین ابلاغ رسمی معاونت برنامهریزی و مقررات سازمان توسعه تجارت ایران، با هدف شفافسازی قیمتها، جلوگیری از رقابت منفی و حفظ بازارهای صادراتی، از ابتدای تیرماه صادرات سیمان و کلینکر خاکستری فقط با ارائه گواهی معامله در رینگ صادراتی بورسکالا مجاز خواهد بود.
سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرد که در راستای شفافسازی معاملات کالاهای پایه و حفظ منافع صادراتی کشور و در چارچوب سیاستهای جدید دولت، صادرات سیمان و کلینکر خاکستری از تاریخ یکم تیرماه ۱۴۰۴ صرفا با ارائه گواهی معامله در رینگ صادراتی بورسکالا امکانپذیر خواهد بود. این تصمیم با هدف شفافسازی قیمتها، جلوگیری از رقابت منفی و حفظ بازارهای صادراتی اتخاذ شده است. این بخشنامه با استناد به مندرجات بند «۱» صورتجلسه کارگروه مدیریت بازار کالاهای پایه و براساس مصوبه بند «۶» تصویبنامه اصلاحی قانون مقررات صادرات و واردات اتخاذ شده است که تصریح میکند: «به منظور ایجاد شفافیت در ارزش کالاهای اولیه همگن قابل عرضه در بورسکالا و همچنین جلوگیری از رقابت منفی صادرکنندگان و از بین رفتن بازارهای صادراتی این کالاها، صادرات کالاهای مذکور که فهرست آنها توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین میشود، صرفا با ارائه گواهی معامله در حلقه (رینگ) صادراتی بورس انجام میشود.» بنابراین صادرات سیمان و کلینکر خاکستری صرفا با ارائه گواهی معامله در حلقه (رینگ) صادراتی بورسکالا مقدور بوده و کلیه صادرکنندگان سیمان موظف به اخذ تاییدیه خرید سیمان از رینگ صادراتی بورس کالا هستند.
سازوکارهای اجرا و نظارت
هماهنگیهای لازم با نهادهای درگیر بهمنظور ایجاد همکاریهای بین بخشی برای اجرای این مصوبات نیز صورت گرفته است. مکاتبات لازم برای جلب همکاری با شرکت بورس کالای ایران، گمرک، دفتر صنایع معدنی وزارت صمت و انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان صورت گرفته و اتاق بازرگانی ایران نیز موافقت و حمایت خود را از این مصوبه اعلام کرده است. براساس این بخشنامه، گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف به کنترل سیستمی صادرات است. با توجه به اینکه براساس بخشنامه ابلاغشده توسط مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات، از اول تیرماه تنها تاییدیه خرید سیمان از رینگ صادراتی بورس کالا، مجوز انجام تشریفات گمرکی برای صادرات این محصولات خواهد بود، این بخشنامه به گمرک جمهوری اسلامی ایران نیز ابلاغ شده تا اقدامات لازم برای اعمال این الزامات در رویههای اجرایی صادرات انجام شود.
همچنین مقرر شده است که از مالیات ارزشافزوده نقدی به جهت پیشگیری از احتکار بهره گرفته شود. به این ترتیب با هدف جلوگیری از احتکار سیمان در انبارهای واحدهای تولیدی توسط خریداران، عرضهکنندگان در بورسکالا موظف هستند ضمن دریافت نقدی مالیات ارزشافزوده در زمان تسویه، در اطلاعیه عرضه یا امیدنامه خود هزینههای انبارداری را نیز بهطور شفاف و با قید الزاماتی اعلام کنند. در صورت تاخیر در پرداخت این هزینهها، مطالبه هزینههای انبارداری از خریداران امکانپذیر خواهد بود. ایجاد سازوکارهایی برای برخورد سختگیرانه و با تخلفات احتمالی در صادرات سیمان فلهای از دیگر موارد پیشبینیشده در این تصمیم است. براساس این ابلاغیه، در صورتی که پلمب بار سیمان فله برای تغییر احتمالی کیفیت یا سایر مشخصات باز شود، مجوز صادرات خریدار به همراه کارت بازرگانی او باطل خواهد شد. این سازوکارها میتوانند به حفظ اعتبار بینالمللی تولیدکنندگان ایرانی در بازارهای خارجی و افزایش شفافیت کمک کنند.
در صورت اجرای دقیق مندرجات بخشنامه ابلاغشده، این مقررات میتوانند به تثبیت و توسعه موقعیت سیمان صادراتی ایران در بازارهای بینالمللی کمک کنند و اعتماد مشتریان خارجی به زنجیره تامین این کالا را افزایش دهند. به این ترتیب اجرا شدن این مصوبه از ابتدای تیرماه صادرکنندگان سیمان را ملزم میکند که تنها از طریق بورسکالا به خرید سیمان بپردازند و فقط به این صورت موفق به اخذ گواهی صادراتی خواهند شد. البته بدیهی است که صرف نظر از مقررات و ایجاد ظرفیتهای قانونی، تثبیت و توسعه بازارهای صادراتی سیمان بدون بهبود زیرساختها و ایجاد ظرفیتهایی برای گسترش تولید امکانپذیر نخواهد بود؛ با این حال این اقدام، گامی در راستای افزایش انضباط بازار کالاهای پایه، مقابله با رانت و فساد احتمالی و افزایش شفافیت و ایجاد بستری سالم برای رقابت در صادرات کالاهای معدنی به حساب میآید. این مقررات، در صورت اجرای دقیق، میتواند به تثبیت موقعیت ایران در بازارهای بینالمللی سیمان کمک کرده و اعتماد مشتریان خارجی به زنجیره تامین این کالا را افزایش دهد.
دیدگاهتان را بنویسید