226020

برای نخستین بار در فرابورس انجام می شود؛

فردا؛ عرضه اولیه نماد «سغدیر» با روش جدید

دنیای معدن: روز شنبه ۲۰ آذر ماه، یکی از بزرگترین عرضه های بورسی توسط هلدینگ سیمانی غدیر به روش حراج در فرابورس ایران، انجام می شود؛ روشی که به گمان فعالان بازارسرمایه می تواند راه حلی برای کنترل این معاملات پرطرفدار باشد.

به گزارش دنیای معدن، در حال حاضر، عرضه های اولیه طی یکی دو سال اخیر و به دنبال افزایش تعداد فعالان بازار به یکی از موضوعات مورد توجه بازارسرمایه تبدیل شده و از طرفی دیگر همین موضوع بازارسرمایه را دچار آسیب هایی از این محل کرده است. معضلاتی که ناشی از ضعف دانش و آگاهی بسیاری از تازه واردان بورسی به موضوع ارزش گذاری اصولی و در کل فقدان دانش کافی در حوزه سرمایه گذاری در بورس باز می گردد.

براین اساس و در راستای ایجاد آرامش بیشتر و تحلیل مداری در سرمایه گذاری، روش «حراج» به میدان آمده تا بازار را از هیجانات موجود در عرضه های اولیه و معاملات ثانویه آن بیش از گذشته حفظ کند.

پیشتر روش بوک بیلدینگ، تنها راه در عرضه های اولیه به شمار می رفت، تا این که چد ماه پیش روش دیگری به نام «روش ترکیبی» با رویکرد تشویق مردم به خرید واحدهای سرمایه گذاری صندوق ها و سرمایه گذاری غیرمستقیم به بازارسرمایه معرفی شد؛ اما اکنون شرکت فرابورس ایران در اقدامی جدید تصمیم دارد برای نخستین بار از روش «حراج» برای عرضه اولیه یک نماد در بازار دوم فرابورس خود استفاده کند.

نکته مهم عرضه اولیه روز شنبه، این است که انجام آن برای عموم نیست و تنها به سرمایه گذاران واجد شرایط، یعنی صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله و صندوق های مشترک اختصاص دارد.

براین اساس، روز شنبه بیستم آذر ماه، نماد «سغدیر» 167.5 میلیون سهم را برای اولین بار به روش جدید، عرضه اولیه می کند. این میزان معادل 5 درصد از کل سهام سغدیر است که به روش حراج در بازار دوم فرابورس ایران عرضه می شود.

بنابر اطلاعیه شرکت فرابورس، قیمت مبنای هر سهم «سغدیر» 1450 تومان خواهد بود؛ به این ترتیب حداقل ارزش این عرضه اولیه 243 میلیارد تومان خواهد بود و هر کد معاملاتی واجد شرایط می تواند حداکثر 10 درصد از این عرضه اولیه یعنی 16.75 میلیون سهم خریداری کند.

نحوه اجرای حراج در عرضه اولیه

بر اساس دستورالعمل موجود، در پایان دورۀ سفارش گیری در عرضه به روش حراج، عرضه اولیه اوراق بهادار نماد «سغدیر» به شرح زیر انجام می شود:

1. در صورتی که حجم کل سفارش های ثبت شده با قیمتی بیشتر یا مساوی قیمت مبنا (قیمت مبنا به عنوان کف قیمت در دوره سفارش گیری در عرضه به روش حراج است)، مساوی یا بیشتر از حجم اوراق بهادار قابل عرضه باشد، به سفارش ها به ترتیب از بالاترین قیمت و به قیمت سفارش خرید ثبت شده، سهام تخصیص داده می شود. در پایینترین قیمت قابل معامله، چنانچه حجم تقاضا بیشتر از حجم عرضۀ باقیمانده باشد، اوراق بهادار با در نظر گرفتن اولویت زمانی تخصیص داده می شود.

2. در صورتی که عرضه در مرحله اول موفق بوده ولی حجم کل سفارش های ثبت شده با قیمتی بیشتر یا مساوی قیمت مبنا، کمتر از حجم اوراق بهادار قابل عرضه باشد، به سفارش ها به ترتیب از بالاترین قیمت و به قیمت سفارش خرید ثبت شده، سهام تخصیص داده می شود. در این حالت متعهد خرید ملزم به ورود سفارش خرید به قیمت مبنا و به میزان مابه التفاوت سفارش های وارده و تعداد اوراق بهادار قابل عرضه است.

لازم به ذکر است، به استناد تبصره 4 ماده 3 دستورالعمل مذکور (مبنی بر اینکه بورس می تواند محدودیت عدم مشارکت معامله گران برخط یا ایستگاه برخط گروهی را اعمال کند)، سفارشگیری تنها از طریق ایستگاه های معاملاتی (نامک) و ایستگاه های برخط گروهی امکانپذیر خواهد بود؛ همچنین مستند به ماده 20 مکرر 4 دستورالعمل مورد اشاره، طی دوره سفارشگیری، اطلاعات مربوط به سفارش های ثبت شده شامل حجم و قیمت سفارش ها و متقاضیان خرید منتشر نمی شود و کارگزاران، مشاور عرضه و متعهد عرضه نیز به اطلاعات مزبور دسترسی ندارند.

سهم 12 درصدی «سغدیر» از سیمان کشور

چندی پیش، مدیر عامل وغدیر در معرفی برنامه عرضه شرکت های زیرمجموعه شرکت سرمایه گذاری غدیر در بورس با اشاره به درج نماد هلدینگ سیمانی غدیر و عرضه این شرکت، گفته بود این هلدینگ ترکیبی از شرکت های سیمانی «وغدیر» بوده و 12 درصد سهم تولید سیمان کشور مربوط به این هلدینگ است.

امیرعباس حسینی همچنین بیان کرده بود که عرضه هلدینگ صنعت و معدن غدیر، یکی از بزرگترین عرضه های بورسی خواهد بود و برخی شرکت های دیگر همچون «فولاد غدیر ایرانیان» و «فولاد شاهرود» نیز در مسیر عرضه قرار دارند و با این روند، در پایان سال مالی آینده ترکیب دارایی بورسی «وغدیر» از مرز 2000، هزار میلیارد ریال عبور خواهد کرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید