263913

رشد مردد طلای بورسی

دنیای معدن - الینا قاسمی : در هفته‌‌‌ای که گذشت، قیمت گواهی سپرده‌‌‌ شمش طلا، شمش نقره و سکه تمام‌بهار آزادی روندی افزایشی را دنبال کردند که همسو با طلای جهانی بود. بررسی داده‌‌‌های معاملاتی هفته منتهی به ۲خرداد نیز نشان می‌دهد که حجم معاملات گواهی سپرده طلا نسبت به هفته قبل از آن افزایش داشته و حجم معاملات گواهی نقره کاهش پیدا کرده است.

بررسی روند قیمتی گواهی سپرده پیوسته شمش طلا، گواهی سپرده پیوسته سکه تمام‌‌بهار آزادی و گواهی سپرده شمش نقره نشان می‌دهد، به‌‌‌طور کلی قیمتی که این دارایی‌‌‌ها در هفته گذشته معامله شدند نسبت به هفته قبل از آن کاهشی بوده است. هر واحد گواهی سپرده شمش طلا، هفته را با قیمت ۸۱۰‌هزار تومان آغاز کرد و تا پایان هفته به ۸۵۲‌هزار و ۵۷۰تومان رسید. هر واحد گواهی سپرده پیوسته سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید در حالی در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته با قیمت ۷۳میلیون و ۶۳‌هزار تومان به معامله رسید که در روز شنبه با قیمت ۶۹میلیون و ۳۶۳‌هزار تومان معامله شده بود. گواهی سپرده پیوسته شمش نقره نیز به همین ترتیب با افزایش قیمت در این هفته مواجه بود. هر واحد از این گواهی در ابتدای هفته با قیمت ۸۴‌هزار و ۴۴۵تومان خرید و فروش شد و در انتهای هفته به ۸۸‌هزار و ۷۹۴تومان رسید.

بررسی داده‌‌‌های معاملاتی مربوط به گواهی سپرده شمش طلا نشان می‌دهد، در هفته منتهی به ۲خردادماه یک‌میلیون و ۹۰۲‌هزار و ۶۲۶گواهی معادل ۱۹۰.۳کیلوگرم طلا به ارزش ۱,۶۰۰میلیارد تومان در بورس‌کالا معامله شد. همچنین، ۳‌هزار و ۸۲۵قرارداد آتی شمش طلا معادل ۳.۸کیلوگرم طلا با ارزشی بالغ بر ۳۷.۲میلیارد تومان در بورس کالای ایران به ثبت رسید. در همین بازه زمانی، ۱۰۰‌هزار و ۱۰۵گواهی سپرده شمش نقره معادل ۱۰۰.۱کیلوگرم به ارزش تقریبی ۸.۷میلیارد تومان در بورس‌کالا معامله شد. علاوه بر آن، ۷‌هزار و ۱۵۱قرارداد آتی شمش نقره نیز که معادل ۷۱.۵کیلوگرم نقره بود، به ارزشی در حدود ۷میلیارد تومان منعقد شد. بر این اساس، در مجموع طی هفته گذشته، حدود ۱۵.۷میلیارد تومان شمش نقره و ۱,۶۳۸میلیارد تومان شمش طلا در بورس‌کالا معامله شد. بررسی این آمار در قیاس با آمار مربوط به هفته پیش از آن نشان می‌دهد، به‌رغم رشدی که در حجم معاملات طلا در هفته اخیر رخ داده، بازار شمش نقره با کاهش حجم معاملات مواجه بوده است. در هفته گذشته، مجموع معاملات انجام‌‌‌شده بر پایه شمش طلا و نقره در بازار گواهی سپرده و قراردادهای آتی بورس کالای ایران به ۱۹۴.۱کیلوگرم شمش طلا و ۱۷۱.۶کیلوگرم شمش نقره رسید.

روزهای پرنوسان صندوق‌های طلا

صندوق‌های قابل معامله طلا یکی دیگر از انواع دارایی‌‌‌های مبتنی بر طلاست و از محبوبیت زیادی در میان سرمایه‌گذاران برخوردار است و روندهای بازار سکه و طلا را تا حد خوبی منعکس می‌کند. بررسی شاخص صندوق‌های طلا یکی از راه‌‌‌های ارزیابی عملکرد این صندوق‌ها در طول زمان است که براساس عملکرد آنها محاسبه می‌شود. بررسی شاخص مربوط به صندوق‌های طلا نشان می‌دهد این شاخص پس از آنکه نهم فروردین‌ماه به اوج خود رسید، سیری غالبا نزولی پیدا کرده و در سال جدید کاهشی بوده است. بررسی روند این شاخص از ابتدای اردیبهشت نیز نشان می‌دهد که صندوق‌های طلا روزهای پرنوسانی را تجربه کردند. این شاخص پس از طی کردن مسیری پرفراز و نشیب نهایتا از ۷۸۹.۸۱ در اول اردیبهشت به ۸۴۸ در انتهای اردیبهشت رسید تا نهایتا ماه دوم سال ۱۴۰۴ بازدهی مثبتی را برای سرمایه‌گذاران این صندوق‌ها رقم زده باشد. بررسی داده‌‌‌های موجود نشان می‌دهد، در ماهی که گذشت، بیشترین بازدهی ماهانه به صندوق زر و بیشترین حجم معاملات به صندوق عیار مربوط می‌شود. ارزیابی عملکرد صندوق‌ها در بازه زمانی کوتاه‌‌‌تر نیز نشان می‌دهد که در هفته منتهی به ۲خرداد شاخص مورد بررسی روندی افزایشی داشته و این در حالی است که در هفته پیش از آن، این روند کاهشی بوده است.

بازار در مه نااطمینانی

عامل اصلی نوسانات در شاخص صندوق‌های طلا، نااطمینانی‌‌‌های موجود در میان فعالان و سرمایه‌گذاران است که موجب سردرگمی و رفتارهای هیجانی می‌شود و ترسیم روند مشخص برای بازار را به‌شدت دشوار می‌کند. رصد معاملات طلای بورسی در هفته‌‌‌های اخیر نشان داده است که معامله‌‌‌گران به‌شدت نسبت به اخبار حساس هستند و به‌سرعت به هر خبری واکنش نشان می‌دهند.

 

دیدگاهتان را بنویسید