264976

کالاهای بورسی زیر تیغ تعرفه‌‌‌ها

دنیای معدن-الینا قاسمی : با تداوم تنش‌‌‌های تجاری، همچنان این تعرفه‌‌‌های ترامپ هستند که تعیین‌‌‌کننده مسیر حرکت مهم‌ترین کالاهای بورسی هستند. با شدت گرفتن سیاست‌های تجاری تنش‌‌‌زا از سوی دولت آمریکا، بازارهای کالایی از طلا و نقره گرفته تا نفت و مس، در شرایطی بی‌‌‌ثبات و پرنوسان قرار گرفته‌‌‌اند.

در حالی‌‌‌که تنش‌‌‌های ژئوپولیتیکی و تجاری میان ایالات متحده و شرکای کلیدی‌‌‌اش شدت گرفته، بازارهای کالایی جهانی با نوسانات چشمگیری مواجه شده‌‌‌اند.

اعلام تعرفه‌‌‌های جدید از سوی رئیس‌‌‌جمهور آمریکا، نه‌‌‌تنها مسیر قیمت نفت، طلا و فلزات صنعتی را دستخوش تغییر کرده، بلکه نشانه‌‌‌هایی از بی‌‌‌ثباتی فزاینده در اقتصاد جهانی پدید آورده است. افزایش تقاضا برای دارایی‌‌‌های امن، افت ارزش نفت، و فشار بر زنجیره عرضه فلزات صنعتی مانند مس، تنها بخشی از پیامدهای این سیاست‌هاست.

سایه رکود بر بازار نفت

قیمت هر بشکه نفت‌خام برنت در قراردادهای آتی روز سه‌‌‌شنبه به حدود ۶۸.۷ دلار در هر بشکه کاهش یافت تا دومین روز متوالی کاهش قیمت نفت رقم بخورد. دلیل اصلی این کاهش قیمت تداوم نگرانی‌‌‌ها در رابطه با احتمال کاهش تقاضای انرژی جهانی در نتیجه جنگ تجاری ایالات متحده آمریکا با دنیا و رکود جهانی است.

رئیس‌‌‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، اعلام کرده است که از اول اوت تعرفه‌‌‌ای ۳۰ درصدی بر محصولات وارداتی از اتحادیه اروپا و مکزیک اعمال خواهد شد؛ اقدامی که در امتداد هشدارهای مشابه علیه سایر شرکای تجاری صورت گرفته است و احتمال نشستن غبار رکود بر اقتصادهای جهانی و کاهش تقاضا برای انرژی را به‌شدت افزایش داده است.

 داده‌‌‌های اقتصادی چین، بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان نیز نشان داد که رشد اقتصادی این کشور در سه‌‌‌ ماهه دوم سال با سرعتی کمتر از گذشته رخ داده است. بخشی از این رشد به دلیل آتش‌‌‌بس تجاری شکننده با آمریکا و سیاست‌های حمایتی دولت چین بوده است. از سویی دیگر ترامپ به روسیه ۵۰ روز مهلت داد تا با آتش‌‌‌بس موافقت کند.

در صورت پایان نیافتن جنگ در این بازه زمانی، روسیه با تعرفه‌‌‌هایی تا سقف ۱۰۰ درصد مواجه خواهد شد. با توجه به این موضع کاخ سفید، روند پیشرفت روسیه و اوکراین در رسیدن به توافقی برای پایان دادن به جنگ در روزهای آینده عاملی تعیین‌‌‌کننده و اثرگذار در مشخص شدن مسیر قیمت انرژی در جهان است. 

درخشش طلا و نقره زیر سایه نااطمینانی‌‌‌ها

قیمت هر اونس طلای جهانی در روز سه‌‌‌شنبه تا حدود ۳ هزار و ۳۶۰ دلار افزایش یافت. طلا در هفته‌‌‌ای که گذشت با رشد ۱.۱۲ درصدی قیمت همراه بود. بررسی داده‌‌‌های تاریخی قیمت طلا در ماه‌‌‌های اخیر نشان می‌دهد که در بازه ۶ ماهه، طلا بازدهی ۲۴ درصدی را به ثبت رسانده است و در ماه‌‌‌های اخیر روندی صعودی را طی کرده است. قیمت نقره هم در ماه‌‌‌های اخیر به‌طور کلی در مسیر افزایش بوده است و در بازه مشابه رشدی معادل ۲۶ درصد داشته است. قیمت هر اونس نقره در روز سه‌‌‌شنبه از مرز ۳۸.۳ دلار عبور کرد و بخشی از زیان‌‌‌ روز معاملاتی قبلی را جبران کرد. 

عامل اصلی رشد قیمت طلا و نقره در روزها و ماه‌‌‌های اخیر، افزایش جذابیت فلزات گران‌‌‌بها به عنوان دارایی‌‌‌های امن در نتیجه تداوم نااطمینانی‌‌‌ها و ریسک‌‌‌های تجاری و ژئوپولیتیکی است. تعرفه‌‌‌های ایالات متحده همچنان مهم‌ترین عامل این نااطمینانی‌‌‌هاست. ترامپ تاکنون برای رهبران ۲۵ کشور نامه‌‌‌هایی ارسال کرده و آنها را از تعرفه‌‌‌های جدیدی که از اول اوت اجرایی خواهند شد، مطلع ساخته است.

ترامپ همچنین هشدار داده است که در صورت واکنش متقابل کشورها و افزایش تعرفه واردات از سوی آنها، آن کشورها با تعرفه‌‌‌های حتی شدیدتری مواجه خواهند شد. با این حال، او تمایل خود را برای ادامه مذاکرات با شرکای تجاری پیش از اجرایی‌‌‌شدن تعرفه‌‌‌های جدید ابراز کرده است. علاوه بر تعرفه‌‌‌ها، عوامل بسیار دیگری نیز بر این عدم قطعیت و افزایش تقاضا برای طلا و نقره اثرگذار بوده‌‌‌اند.

مجادله ترامپ و جروم پاول، رئیس فدرال رزرو آمریکا بر سر نرخ بهره همچنان ادامه دارد و بر سردرگمی فعالان درباره مسیر آینده اقتصاد آمریکا دامن می‌‌‌زند. ترامپ روز دوشنبه با حمله مجدد به پاول اظهار کرد که نرخ‌‌‌های بهره باید به ۱ درصد یا حتی پایین‌‌‌تر کاهش یابد. در حال حاضر، بازارها کاهش ۵۰ واحد پایه‌‌‌ای نرخ بهره تا پایان سال را پیش‌‌‌بینی می‌‌‌کنند و انتظار می‌‌‌رود نخستین کاهش در ماه سپتامبر صورت گیرد. سرمایه‌‌‌گذاران اکنون چشم به گزارش شاخص قیمت مصرف‌‌‌کننده (CPI) ایالات متحده دارند؛ گزارشی که می‌تواند سرنخ‌‌‌های بیشتری درباره مسیر آینده سیاست‌های نرخ بهره فدرال رزرو ارائه دهد.

فلز سرخ، قربانی جنگ تجاری

قیمت هر پوند مس در قراردادهای آتی بورس کومکس آمریکا نیز در روز سه‌‌‌شنبه بالای ۵.۵دلار باقی ماند و در نزدیکی رکورد تاریخی هفته گذشته تثبیت شد. بازارها در حال حاضر همچنان در حال ارزیابی تاثیر تعرفه ۵۰ درصدی هستند که‌‌‌ از سوی رئیس‌‌‌جمهور آمریکا بر واردات مس اعلام شده است و قرار است از اول اوت اجرایی شود. بر اساس اظهارات مقامات کاخ سفید و شخص ترامپ، هدف از این اقدام، تحریک تولید داخلی و کاهش وابستگی به مس تصفیه‌‌‌شده خارجی است.

در حال حاضر، ایالات متحده کمی بیش از نیمی از مس تصفیه‌‌‌شده مورد نیاز سالانه خود را تولید می‌‌‌کند و بیش از دو سوم از این تولید داخلی، از ایالت آریزونا تامین می‌شود. در سال گذشته، سه کشور شیلی، کانادا و پرو بیش از ۹۰ درصد از واردات مس آمریکا را تامین کرده‌‌‌اند. با توجه به این موارد، اجرای تعرفه‌‌‌های ۵۰ درصدی نه فقط اقتصاد آمریکا، که اقتصاد این کشورها را نیز در ابعاد گسترده متاثر خواهد کرد. 

به‌‌‌نظر می‌‌‌رسد که سیاست‌های اقتصادی تهاجمی آمریکا، تاثیرات متضادی بر بازارهای کالایی گذاشته است. در حالی‌‌‌که برخی فلزات مانند طلا از این وضعیت سود برده‌‌‌اند، بازار نفت و فلزات صنعتی در تردید و نوسان به سر می‌‌‌برند. مسیر آینده بازارها تا حد زیادی به داده‌‌‌های اقتصادی آمریکا و روند مذاکرات تجاری بستگی خواهد داشت.

 

دیدگاهتان را بنویسید