255717

رشد معاملات سیمان در بازار فیزیکی

دنیای معدن-نسیم نوحه‌خوان : کاهش محدودیت‌های برق در واحدهای تولیدی سیمان موجب شده است تا میزان تولید و عرضه این محصول به روال عادی خود بازگردد. با وجود اینکه قطعی برق موجب تعطیلی ۸۰‌درصد از کوره‌‌‌ها شده بود، اما میزان بالای ذخایر انبار کلینکر موجب شد تا میزان عرضه این محصول در بازار آزاد و رینگ صنعتی بورس‌کالا تغییر چندانی نداشته باشد و قیمت پایه سیمان تحت‌تاثیر جو روانی موضوع سهمیه‌‌‌بندی برق با افزایش همراه شود. پیش‌بینی می‌شود که در فصل پاییز وضعیت تولید در این حوزه سخت‌‌‌تر رقم بخورد.

به گزارش دنیای معدن، بررسی بازار آزاد و رینگ فیزیکی بورس‌کالا نشان می‌دهد که میزان عرضه سیمان طی هفته‌‌‌های اخیر به صورت جزئی افزایش داشته و تقاضا برای این محصول نیز با رشد همراه بوده است که این موضوع را می‌‌‌توان به رفع محدودیت‌های برق در واحدهای تولیدی نسبت داد. به‌طور کلی کاهش تدریجی سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌های برق موجب می‌شود که بازار به شرایط ثبات نزدیک‌‌‌تر شود. طی سه‌ماه اخیر با توجه به موضوع ناترازی برق در واحدهای صنعتی مادر همچون سیمانی‌‌‌ها حدود ۸۰‌درصد از واحدهای تولیدی با خطر تعطیلی دست‌وپنجه نرم ‌‌‌کردند. با این حال، میزان تولید سیمان با کاهش قابل‌توجهی مواجه نشد و در واقع تولیدکننده‌‌‌های سیمان از ذخایر کلینکر استفاده کردند.

افزایش نسبی قیمت سیمان نیز تحت‌تاثیر جو روانی قطع برق رقم خورده است. در حالی که معاملات در بورس‌کالا همچون ماه‌‌‌های گذشته رقم می‌‌‌خورد، بازار آزاد شاهد افزایش قیمت ۱۰۰درصدی بود که در این بین نقش دلالان و واسطه‌‌‌ها بی‌‌‌تاثیر نبوده است. 

ناترازی برق در واحدهای تولیدی سیمان هنوز به طور کامل به پایان نرسیده که موضوع سهمیه‌‌‌بندی گاز از مهرماه مطرح شده است و به نوعی امکان جبران عقب‌افتادگی‌‌‌های تولید از واحدهای سیمانی سلب می‌شود. این در حالی است که ذخایر انبار کلینکر کاهش یافته است، شرایط خرید مازوت نیز با توجه به قیمت آن برای تولیدکننده‌‌‌ها دشوار است و به عبارت بهتر قیمت مازوت پنج‌برابر قیمت گاز تمام می‌شود. در چنین شرایطی تولیدکننده با توجه به کمبود نقدینگی در این حوزه امکان فعالیت و تولید نخواهد داشت و پیش‌بینی می‌شود در پاییز پیش‌‌‌رو بازار با رکود سنگین مواجه شود و بسیاری از کارخانه‌‌‌ها نیز با خطر تعطیلی روبه‌‌‌رو شوند و در نهایت قیمت این محصول در بورس‌کالا و بازار آزاد نیز با افزایش همراه باشد.

 

معامله ۸۷درصدی سیمان در بورس‌کالا

بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد که در بازه زمانی ۱۷ تا ۲۰شهریورماه یک‌میلیون و ۱۹۱‌هزار و ۸۴۳تن انواع سیمان در بازار فیزیکی عرضه شد که با تقاضای یک‌میلیون و ۳۹۴‌هزار و ۲۹۹تنی مواجه شد و در نهایت یک‌میلیون و ۴۱‌هزار و ۲۴۱تن از سیمان‌‌‌های عرضه‌شده مورد معامله قرار گرفت. به عبارت بهتر در هفته سوم شهریورماه ۸۷درصد از محصول با میانگین قیمت پایه یک‌هزار و ۲۲۷تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید که ۵درصد از معاملات به صورت مچینگ انجام شده است. در بازه مورد بررسی، میانگین قیمت موزون معاملات یک‌هزار و ۳۲۰تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۱۱درصدی را گزارش می‌کند. به‌طور کلی مقایسه آمار بازار فیزیکی سیمان طی هفته سوم شهریور -از ۱۰ تا ۱۳این ماه- نشان می‌دهد که میزان عرضه ۵.۵درصد کاهش داشت و در نهایت یک‌میلیون و ۳۸‌هزار و ۹۱۶تن انواع سیمان عرضه شد که با میانگین قیمت پایه یک‌هزار و ۳۷۳تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید.

بررسی قیمت‌های پایه دوهفته متوالی نشان می‌دهد که طی هفته جاری قیمت پایه سیمان رشد ۱۱درصدی را به ثبت رسانده است.  در هفته دوم شهریورماه با وجود تعطیلات مذهبی میزان عرضه سیمان در رینگ فیزیکی بیشتر بوده است که می‌‌‌توان آن را به خنک شدن نسبی هوا و کاهش ساعت قطعی برق در واحدهای تولیدی در بازه زمانی ۱۰ تا ۱۳شهریور نسبت داد. به طور کلی با اتمام فصل تابستان، سهمیه‌‌‌بندی برق نیز برای واحدهای صنعتی مادر رو به کاهش است و از این‌رو میزان تولید نیز در واحدهای تولیدی سیمان روند افزایشی را در پیش می‌گیرد. اما طبق گفته فعالان این حوزه و آمار منتشرشده در فصل تابستان ۱۴۰۳ میزان تولید و معاملات سیمان در بازار فیزیکی بورس‌کالا نسبت به سایر فصل‌‌‌ها تغییری نداشته است. در خردادماه ۵میلیون و ۶۱۹‌هزار تن، در تیرماه ۵میلیون و ۹۷۱تن و در مردادماه ۴میلیون و ۹۱۹تن سیمان عرضه شد که در مقایسه با ماه‌‌‌های پیش از آن با توجه به قطعی برق در واحدهای تولیدی کاهش قابل‌توجهی نداشته است.

افت ۲۰ درصدی عرضه سیمان در مرداد

عقیده برخی از کارشناسان بر این است که در تابستان ۱۴۰۳ حدود ۸۰‌درصد از کارخانه‌‌‌های تولیدکننده سیمان با توجه به موضوع قطعی برق تعطیل شده‌‌‌اند. اما مقایسه آمار و ارقام بورس‌کالا نشان می‌دهد که واحدهای تولیدی با وجود اینکه با معضلی به نام قطعی برق مواجه بودند، در سه‌ماه فصل تابستان از کلینکرهای ذخیره‌شده برای تولید سیمان استفاده ‌‌‌کرده و مانع تعطیلی کامل کارخانه‌‌‌ها شده‌‌‌اند.  از طرفی بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که قیمت سیمان طی سه‌ماه اخیر در بازار آزاد بیش از ۱۰۰درصد افزایش را به ثبت رسانده و میانگین قیمت هر کیسه سیمان به ۱۸۰‌هزار تومان نیز افزایش یافته که تحت‌تاثیر رفتار واسطه‌‌‌ها این قیمت رقم خورده است. به‌طور کلی بررسی تالار صنعتی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد که عرضه سیمان در مردادماه بیش از ۲۰درصد کاهش را به ثبت رساند و تقاضا برای این محصول بیش از ۳۰درصد نزولی شد.  درحال حاضر خرید و فروش سیمان در بازار آزاد با معضلی به نام رکود تورمی دست و پنجه نرم می‌کند و مشتریان سیمان، اعم از کارخانه‌‌‌های بتن و سازندگان مسکن، نخریدن را بر قیمت‌های گزاف ترجیح می‌دهند.

 

دیدگاهتان را بنویسید