جایگاه شمش ایرانی در بازار جهانی
دنیای معدن- نسیم نوحهخوان : زنجیره فولاد با معضلاتی همچون کمبود نقدینگی و ناترازی انرژی مواجه است و عملا رکود در همه فصول سال بر این بازار سایه انداخته است. در چنین وضعیتی اعمال عوارض صادراتی بر شمش ایرانی که به دست عراقیها میرسد، میتواند بهمنزله گشایشی در حل مشکلات فولادیها باشد. در حال حاضر واحدهای نورد بسیاری در شهرهای عراق ساخته شدهاند که میزبانهای خوبی برای شمش ایرانی هستند.
بررسی عرضههای شمش فولادی در تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران طی هفتههای گذشته نشان میدهد که معضل کمبود برق، تنها عامل کاهش تولید در زنجیره فولاد به حساب میآید. بعد از ابلاغ بخشنامه قطعی ۱۴روزه برق توسط وزارت کشور به واحدهای تولیدی، روند فعالیت بخش تولید مختل شد و با وجود اینکه این بخشنامه چند روز بعد از ابلاغ توسط دولت تکذیب شد، اما میزان عرضه شمش در تالار صنعتی همچنان کاهشی است که نشاندهنده عدمرفع این مشکل است. طی دوهفته گذشته، قیمتها در زنجیره فولاد تحتتاثیر جو حاکم بر این حوزه و همچنین روند افزایشی نرخ ارز در بازار آزاد در مدار رشد بود که در هفته نخست خرداد قیمتها عقبگرد کردند، به طوری که در بازار روز دوشنبه ۶خردادماه قیمت هر کیلوگرم میلگرد ۵۰۰ تا ۶۰۰هزار تومان کاهش را به ثبت رساند. زنجیره فولاد در هفته پایانی اردیبهشتماه تحتتاثیر کمبود برق و کاهش عرضه شمش ملتهب شد که پیامد آن محدودیت عرضه شمش، تختال و میلگرد بود. نوسان نرخ ارز به این جو دامن زد و باعث جهش ۱۰درصدی قیمت شد. هرچند قیمت آخر هفته به دلیل احتیاط خریداران عقب نشست، اما برآیند اتفاقات گذشته ذهنها را برای شمش ۳۵هزار تومانی و میلگرد ۴۰هزار تومانی آماده کرد.
تامین برق به معضلی اساسی در صنعت فولاد تبدیل شده است و دولت باید به فکر چارهای باشد که در این میان طرح خرید برق از کشورهای همسایه یکی از این راهکارهاست. اما سوالی که مطرح میشود این است که برق با چه نرخ ارزی خریداری شود؛ چراکه قیمت پایه برق در کشورهای همسایه نسبت به ایران بسیار بالاتر است. درنتیجه هزینه انتقال برق با این شیوه برای دولت که با کسری بودجه دست و پنجه نرم میکند، صرفه اقتصادی ندارد.
موضوع کاهش تولید تحتتاثیر ناترازی انرژی موجب افزایش قیمت تمامشده محصولات فولادی میشود که در نهایت به عدمرشد سودآوری شرکتها و رشد نرخ ارز منجر میشود. در وضعیت فعلی تولید فقط به دلیل کمبود برق تحت فشار نیست و در فصل زمستان نیز قطعی گاز فعالیت واحدهای تولیدی را تحتتاثیر قرار میدهد و از اینرو رکود همچنان بر این زنجیره حکفرما خواهد بود و در این میان موضوع تقویت صادرات محصولات فولادی به میان میآید. این در حالی است که همیشه موضوع صادرات با قوانین خلقالساعه داخلی مواجه میشود و با این حال تاثیر تحریمهای خارجی بر این حوزه به حداقل میرسد و این در حالی است که تقویت مسیرهای صادراتی و تسهیل قوانین این بخش میتواند به یک عامل قوی تزریق پول و نقدینگی در زنجیره فولاد تبدیل شود.
در حال حاضر شمش ایرانی با قیمت ۴۲۰دلار به ازای هر کیلوگرم در بازار جهانی عرضه میشود و محصول نهایی با قیمتی در حدود ۴۵۰دلار در کشورهای همسایه مورد معامله قرار میگیرد و کشور عراق برای محصول نهایی ایرانی عوارض ۱۰۵دلاری وضع کرده است. این در حالی است که برای شمش ایرانی عوارض واردات در نظر نگرفته که این موضوع وضعیت زنجیره را به هم ریخته است. زمانی که صنعت فولاد با مشکلات عدیدهای مواجه است، چرا فولادکاران ایرانی برای محصولات زنجیره عوارض صادراتی اعمال نمیکنند. با توجه به اینکه در شهرهایی همچون سامرا و بصره و سایر شهرهای عراق کارخانههای نورد احداث شده است، اعمال عوارض صادراتی ۶۰ تا ۷۰دلاری برای شمش ایرانی میتواند به یک منبع درآمد و بازگشت ارز به کشور تبدیل شود و وضعیت واحدهایی که با مشکل نقدینگی دست و پنجه نرم میکنند تا حدودی بهبود یابد و حتی از این طریق مشکل برق و گاز واحدهای بزرگ صنعتی نیز حل میشود. به گفته کارشناسان این حوزه، این طرح برای شمش ایرانی باید در دستور کار دولت قرار گیرد؛ در غیراینصورت شمش ایرانی با کیفیت مطلوب و به صورت رایگان به دست نوردکاران عراقی میرسد و کارخانههای نورد داخلی به مرور به سمت تعطیلی حرکت میکنند.
عرضههای رینگ فیزیکی افزایشی شد
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در روز ۵ خردادماه نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۹۸درصد در هفته پایانی اردیبهشتماه به ۷۲درصد کاهش داشته است که ۲۶درصد افت را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد، حجم عرضه این محصول میانی زنجیره فولاد در روز پنجم خردادماه ۱۴۰۴ نسبت به هفته گذشته ۲۸درصد افزایش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۵ خردادماه نشان میدهد، بورسکالا میزبان عرضه ۱۸۴هزار و ۶۷۰تن شمش بود که با توجه به تقاضای ۱.۳برابری نسبت به عرضه، ۷۲درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۵خردادماه ۲۹هزار و ۳۶۹تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افت ۲.۴درصدی را نسبت به هفته گذشته گزارش میکند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز ۵ خردادماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۲۸درصد کاهش و ۲.۵درصد افزایش داشته است. قیمت پایه تعیینشده برای عرضههای شمش در بازه ۲۷هزار و ۶۷۰تومان تا ۲۹هزار و ۲۷۷تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی ۵خردادماه ۲۸هزار و ۴۷۳تومان به ثبت رسید.
دیدگاهتان را بنویسید