263864

کاهش عرضه میلگرد بورسی

دنیای معدن: کاهش حجم عرضه میلگرد در بازار فیزیکی طی هفته پایانی اردیبهشت‌ماه نشان از آن دارد که افزایش ساعت خاموشی به حلقه پایانی زنجیره فولاد رسیده و این در حالی است که قیمت میلگرد در بازار آزاد با افزایش ۵‌هزار تومانی به ازای هر کیلوگرم همراه بود. پیش‌بینی‌‌‌ها نشان می‌دهد که طی هفته‌‌‌های آتی با توجه به گرم‌‌‌تر شدن هوا و تشدید قطعی برق در واحدهای تولیدی و همچنین روند صعودی نرخ ارز، قیمت‌ها در زنجیره فولاد صعودی باشد؛ از این‌رو مشتریان به رینگ صنعتی هجوم آوردند.

  بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران طی روز پایانی اردیبهشت‌ماه امسال نشان می‌دهد، در مجموع ۵۴‌هزار و ۳۱۵تن انواع میلگرد در این بازار عرضه شد که با تقاضای ۱۴۸‌هزار و ۸۴تنی مواجه شد و در پایان ۵۰‌هزار و ۹۲۹تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت. میانگین قیمت پایه میلگردهای عرضه‌شده در روز چهارشنبه ۳۱اردیبهشت‌ماه ۳۱‌هزار و ۷۹۴تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد که نسبت به هفته گذشته ۱.۵‌درصد افزایش داشته است. در معاملات روز پایانی اردیبهشت‌ماه ۹۳‌درصد از میلگردهای عرضه‌شده با میانگین قیمت موزون ۳۴‌هزار و ۲۰تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید. مقایسه بازار فیزیکی میلگرد در هفته پایانی اردیبهشت‌ماه با هفته پیش از آن نشان می‌دهد که حجم عرضه بیش از ۹۰‌درصد کاهش داشته است و میزان معاملات نیز ۲۷.۵‌درصد افت را گزارش می‌کند. 

قیمت در بازار فیزیکی بورس کالای ایران در حالی افزایش یافته است که طی هفته گذشته نرخ ارز در بازار آزاد افزایشی شد و ادامه این روند به نتیجه مذاکرات بستگی دارد و در صورت اعلام نتیجه منفی، نرخ ارز بیش از پیش به مسیر صعودی خود ادامه خواهد داد و با توجه به گرم‌‌‌تر شدن هوا و افزایش ساعت قطعی برق در واحدهای تولیدی، قیمت‌ها در زنجیره فولاد سقف‌‌‌های فعلی قیمتی را می‌‌‌شکنند و در واقع وضعیت وخیم و بحرانی در انتظار این زنجیره است.

سایه رکود بر بازار میلگرد

بررسی معاملات میلگرد در هفته پایانی اردیبهشت‌ماه نشان می‌دهد که وضعیت تولید و عرضه مقاطع طویل نیز تحت‌تاثیر افزایش ساعت خاموشی در کارخانه‌‌‌های تولیدی شمش و واحدهای نورد قرار گرفته است و افت حجم عرضه میلگرد در بازار فیزیکی گویای این موضوع است. این امر در حالی رقم خورد که با توجه به گرم شدن هوا و افزایش محدودیت برق در زنجیره فولاد، مشتریان مقاطع طویل به سمت بازار فیزیکی هجوم آوردند و نسبت به کمبود این محصول طی هفته‌‌‌های آتی ابراز نگرانی کردند. این در حالی است که بعد از مدت‌‌‌ها قیمت بازار از نرخ پایه عرضه‌‌‌های بورسی بالاتر رفت و این موضوع نتیجه جو روانی و هیجانات منفی حاصل از محدودیت‌های برقی کارخانه‌‌‌های فولادی و محدودیت عرضه است.

بنابر شواهد و قرائن موجود و به گفته فعالان صنعت فولاد، در وضعیت کنونی زنجیره علاوه بر عرضه محدود، تقاضای واقعی و مصرفی در بازار داخلی نیز در شرایط رکودی قرار دارد . آنچه اتفاق‌‌‌های این چند روز بازار فولاد را رقم زد، به طور عمده هیجان‌‌‌های حاصل از ترس از گمانه بروز گرانی و کمبود در هفته‌‌‌های آینده بود که متاثر از محدودیت‌های برقی تابستانه کارخانه‌های فولادی رقم می‌‌‌خورد.

میلگرد به استقبال افزایش قیمت می‌رود

طی هفته‌‌‌های گذشته میلگرد به کف قیمتی حدود ۳۴ تا ۳۵‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم رسیده بود. براساس آنچه پیش‌تر در بازار فولاد اتفاق افتاد، قیمت انواع محصولات در این زنجیره بنا بر مولفه‌‌‌های بنیادین و اساسی بازار حباب ندارد و به عبارت بهتر قیمت‌ها تا جایی که امکان داشت کاهش یافت و ظرفیت بیشتری برای افت قیمت وجود نداشت. با وجود این، با توجه به اینکه بازار فولاد و به‌ویژه نوردکاران با کمبود نقدینگی مواجه هستند و بخش مسکن و ساخت‌وساز نیز کاهش یافته است، در نتیجه میزان تقاضا برای مقاطع طویل به‌ویژه میلگرد با افت همراه شده است. با افزایش ساعت خاموشی، قیمت میلگرد حدود ۴ تا ۵‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم افزایش داشته که این موضوع موجب شده است تا مشتریان نسبت به خرید میلگرد اقدام کنند؛ چراکه پیش‌بینی می‌شود با ادامه روند فعلی قیمت‌ها در مدار اوج‌‌‌گیری قرار بگیرند و سقف قیمتی انواع محصولات زنجیره به‌ویژه میلگرد شکسته شود.

مشتریان میلگرد و متقاضیانی که در حوزه ساخت‌وساز فعالیت دارند، خریدهای خود را در ماه‌های بهمن و اسفند گذشته انجام دادند و بار موردنیاز فروردین تا اردیبهشت خود را پیش‌خرید کردند و در حال حاضر چندان که دیده می‌شود، بازار تقاضای چشم‌گیری ندارد و حتی در مواقع هیجانی و رو به بالا خبری از تقاضای مصرفی نیست.

با توجه به رکود مصرفی در بازار داخلی، بنا به گفته فعالان این حوزه، حجم عمده‌‌‌ای از خروجی کارخانه‌‌‌های فولاد برای مصرف کشورهای همسایه است و فولاد ارزان‌قیمت تحریم‌زده ایران همچنان برای بازار خارجی کشورهای همسایه جذابیت دارد که افزایش حجم صادرات و تسهیل در قوانین فروش خارجی به نتایج مذاکرات بستگی دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید