استقبال گرم از شمش بورسی
دنیای معدن- نسیم نوحه خوان : زنجیره فولاد در ماه نخست سال ۱۴۰۴ با وجود محدودیت انرژی رشد تولید ۴.۶درصدی را به ثبت رساند، این در حالی است که با گرمشدن هوا میزان ساعت خاموشی در واحدهای تولیدی افزایش مییابد که این موضوع به صورت مستقیم با حجم تولید و عرضه محصول در ارتباط است. قیمت محصولات زنجیره فولاد تحتتاثیر نوسانات نرخ ارز و کاهش حجم تولید روند نزولی را در پیش گرفته است و پیشبینی میشود طی هفتههای آتی قیمت شمش در کانال ۲۸هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبات برسد و حجم تولید این محصول کاهش یابد.
بخش فولاد با نزدیک شدن به فصل گرما در شرایطی قرار میگیرد که سمت عرضه با محدودیت مواجه میشود. قطعی برق در صنایع فولادی از روز ۱۶فروردینماه امسال آغاز شده است که نسبت به سالهای گذشته خاموشی زودرس برای این صنعت رقم خورد. با وجود این، فعالان فولادی در ماه نخست امسال در بخش تولید آمار قابل قبولی را از خود به ثبت رساندند. به عبارت بهتر در فروردینماه ۱۴۰۴ افزایش ۴.۶درصدی برای تولید فولاد به ثبت رسید که در بخش تولید آهن اسفنجی ۷درصد رشد گزارش شد. این در حالی است که در بخش تولید گندله سنگآهن ۱.۴درصد کاهش ثبت شد که اگر طی ماههای آینده نیز تداوم داشته باشد، میتواند بازار زنجیره فولاد را تحتتاثیر قرار دهد. کاهش تولید ورق گرم و سرد، اهمیت مدیریت واردات ورقهای فولادی به کشور را مضاعف میکند. همچنین کاهش تولید تیرآهن ناشی از اورهال و تعمیرات همزمان خطوط تولید چند کارخانه تولیدکننده این محصول است و احتمال میرود که در ماههای آینده جبران شود. بخش فولاد نیز همچون سایر بازارها در انتظار نتیجه مذاکرات است تا نرخ ارز به ثبات نسبی برسد تا فعالان این حوزه بتوانند برای ادامه راه صنعت فولاد برنامهریزی کنند.
در این میان، محصولات زنجیره فولاد روند نزولی قیمت را در پیش گرفتند و از اینرو آهن اسفنجی به عنوان محصول نخست زنجیره برای پنجمین هفته متوالی همچنان به مسیر کاهشی خود ادامه داده و در کانال ۱۶هزار تومان به ازای هر کیلوگرم دادوستد شد. این موضوع بر روند قیمتی شمشهای عرضهشده در روز دوشنبه ۲۲اردیبهشتماه اثرگذار بود و موجب کاهش قیمت محصول میانی در تالار صنعتی بورس کالای ایران شد. آینده مبهم مذاکرات ایران و آمریکا روند نرخ ارز در بازار را کاهشی کرده و این موضوع به طور مستقیم همه بازارها و صنایع را تحتتاثیر قرار داده است. در چنین شرایطی حباب قیمتی محصولات زنجیره فولاد تخلیه شده و اگر نرخ دلار به مسیر نزولی خود ادامه دهد، زنجیره فولاد ظرفیت کاهش قیمت بیش از این را نخواهد داشت و قیمتها بیش از این کاهش پیدا نمیکنند، اما در صورتی که نتیجه مذاکرات منفی باشد و نرخ ارز به مدار صعودی خود بازگردد، افزایش قیمت در زنجیره فولاد از سر گرفته میشود که این وضعیت برای صنایع پاییندست گران تمام میشود.
بیرمقی معاملات در رینگ فیزیکی
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در روز ۲۲اردیبهشتماه نشان میدهد، نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۵۳درصد در هفته سوم معاملاتی اردیبهشتماه به ۵۶درصد افزایش داشته است که ۳درصد رشد را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی زنجیره فولاد در روز ۲۲اردیبهشتماه ۱۴۰۴ نسبت به هفته گذشته ۵۴درصد کاهش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۲۲اردیبهشتماه نشان میدهد، بورسکالا میزبان عرضه ۱۸۷هزار و ۳۲۰تن شمش بود که با توجه به تقاضای یکبرابری نسبت به عرضه ۵۶درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۲۲اردیبهشتماه ۲۸هزار و ۲۸۷تومان به ازای هر کیلوگرم بود که رشد ۰.۷درصدی را نسبت به هفته گذشته گزارش میکند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز ۲۲اردیبهشتماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۵۴درصد و ۴۵درصد کاهش داشته است. قیمت پایه عرضههای شمش در بازه ۲۵هزار و ۵۰۰تومان تا ۲۸هزار و ۳۶۹تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی ۲۲اردیبهشتماه ۲۶هزار و ۹۳۴تومان به ثبت رسید.
شمش با میانگین قیمت 28هزار و 287تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزشافزوده شمش 30هزار تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به 32هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما با توجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی میلگرد در بازار آزاد با قیمت 32هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود و با توجه به رکود ساختوساز و افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر نتیجه مذاکرات ماند. شرکت فولاد خوزستان در روز معاملاتی 22اردیبهشت 15هزار تن شمش در بازار فیزیکی عرضه کرد که با تقاضای 12هزار و 500تنی مواجه شد و 10هزار تن شمش این شرکت با میانگین قیمت 28هزار و 561تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت.
بورس کالای ایران در روز یکشنبه 21اردیبهشتماه میزبان عرضه 281هزار تن آهن اسفنجی بود که با توجه به ثبت تقاضای 0.3برابری نسبت به عرضه، 22درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهن اسفنجی در هفته چهارم اردیبهشتماه نسبت به هفته گذشته 1.3درصد کاهش داشت و به 16هزار و 581تومان به ازای هر کیلوگرم رسید.
دیدگاهتان را بنویسید