273441

*ایران و عربستان در مسیر تعریف فصل تازه‌ای از همکاری‌های معدنی*

دنیای معدن: از «*رقابت منطقه‌ای*» تا «*مشارکت در زنجیره ارزش*»؛ گفت‌وگوی معدنی تهران و ریاض در خانه معدن ایران

به گزارش دنیای معدن، *در نشستی با محور بررسی ظرفیت‌های توسعه همکاری‌های معدنی و صنایع معدنی میان جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، سفیر عربستان سعودی در تهران امروز با حضور در محل خانه معدن ایران با اعضای هیأت‌مدیره این تشکل دیدار و گفت‌وگو کرد*.

این نشست با حضور صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران، دکتر مسعود سمیعی‌نژاد، رئیس هیأت عامل ایمیدرو، اعضای هیأت‌مدیره خانه معدن ایران و جمعی از فعالان و مدیران بخش معدن و صنایع معدنی برگزار شد و طی آن، ظرفیت‌

ها و زمینه‌های عملی توسعه مناسبات معدنی دو کشور مورد بررسی قرار گرفت.

*محور اصلی مذاکرات، حرکت از مناسبات محدود تجاری به سمت همکاری‌های ساختاریافته، سرمایه‌گذاری مشترک، توسعه زنجیره ارزش، انتقال و توسعه فناوری، خدمات فنی و مهندسی، اکتشاف و فرآوری مواد معدنی و ایجاد ارتباط مستقیم میان بنگاه‌های معدنی و صنعتی دو کشور بود*.

*سمیعی‌نژاد*: ایران و عربستان می‌توانند در معماری آینده معدن منطقه نقش مشترک ایفا کنند

دکتر #سمیعی‌نژاد، رئیس هیأت عامل ایمیدرو در این نشست با اشاره به ظرفیت‌های گسترده معدنی و صنعتی دو کشور، تأکید کرد که نگاه به مناسبات معدنی ایران و عربستان باید فراتر از مبادلات متعارف تجاری و خرید و فروش مواد اولیه شکل گیرد.

*وی گفت: «ایران و عربستان ظرفیت آن را دارند که از دو بازیگر بزرگ معدنی منطقه، به دو شریک در شکل‌دهی به معماری آینده معدن و صنایع معدنی خاورمیانه تبدیل شوند.*»

*رئیس هیأت عامل ایمیدرو با تأکید بر ضرورت شناسایی نقاط مکمل اقتصاد معدنی دو کشور افزود*: «ایران و عربستان دو قدرت معدنی مکمل در منطقه‌اند و می‌توانند به جای رقابت صرف، بخشی از زنجیره ارزش مواد معدنی منطقه را به‌صورت مشترک شکل دهند.»

سمیعی‌نژاد خاطرنشان کرد که ایران علاوه بر برخورداری از ذخایر متنوع معدنی، در بخش قابل توجهی از زنجیره معدن و صنایع معدنی، از اکتشاف و استخراج تا فرآوری، فولاد، مس، آلومینیوم، سرب و روی، صنایع پایین‌دستی، مهندسی و اجرای پروژه‌های بزرگ صنعتی و معدنی دارای ظرفیت، تجربه و زیرساخت توسعه‌یافته است.

*وی تأکید کرد که ترکیب این توانمندی‌ها با برنامه‌های توسعه معدنی و صنعتی عربستان سعودی می‌تواند زمینه تعریف پروژه‌هایی با منافع اقتصادی مشترک را فراهم سازد و ایمیدرو آمادگی دارد در چارچوب سیاست‌های دو کشور، برای شناسایی پروژه‌های قابل همکاری، ایجاد ارتباط میان بنگاه‌های بزرگ معدنی و بررسی مدل‌های سرمایه‌گذاری و مشارکت مشترک نقش تسهیل‌گر و توسعه‌ای ایفا کند*.

بهرامن: باید از «معرفی ظرفیت‌ها» عبور کنیم و به «تعریف پروژه مشترک» برسیم

در ادامه، محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران با تأکید بر اینکه توسعه روابط معدنی ایران و عربستان نیازمند یک نقشه راه اجرایی و مبتنی بر منافع متقابل است، گفت: امروز دیگر صرف معرفی ذخایر، محصولات و ظرفیت‌های معدنی برای ایجاد همکاری پایدار کافی نیست؛ آنچه می‌تواند روابط اقتصادی دو کشور را وارد مرحله‌ای متفاوت کند، تبدیل ظرفیت‌ها به پروژه‌های مشخص، سرمایه‌پذیر و قابل اجرا است.

بهرامن اظهار کرد: «ما باید از مرحله چه داریم به مرحله چه کاری می‌توانیم با یکدیگر انجام دهیم حرکت کنیم. اگر بتوانیم توان مهندسی، ذخایر و زنجیره‌های صنعتی ایران را در کنار ظرفیت سرمایه‌گذاری، برنامه‌های توسعه‌ای، فناوری و بازار عربستان قرار دهیم، امکان شکل‌گیری یک مدل جدید همکاری معدنی در منطقه وجود خواهد داشت.»

*رئیس خانه معدن ایران با اشاره به برنامه‌های گسترده عربستان برای توسعه بخش معدن در چارچوب چشم‌انداز اقتصادی این کشور افزود*: این تحولات می‌تواند فرصت مناسبی برای همکاری شرکت‌های معدنی، پیمانکاران، مشاوران، سازندگان تجهیزات و مجموعه‌های فنی و مهندسی ایرانی با طرف‌های سعودی ایجاد کند و در مقابل، ظرفیت سرمایه‌گذاری و حضور شرکت‌های سعودی در پروژه‌های منتخب و دارای توجیه اقتصادی ایران نیز باید به‌صورت حرفه‌ای مورد بررسی قرار گیرد.

وی با تأکید بر مفهوم «مکمل‌سازی ظرفیت‌ها» گفت: همکاری معدنی ایران و عربستان نباید صرفاً بر صادرات و واردات مواد معدنی استوار باشد؛ هدف بلندمدت باید ایجاد ارزش افزوده مشترک باشد. اکتشاف، فرآوری، فناوری‌های نوین معدنکاری، هوشمندسازی، ماشین‌آلات و تجهیزات، توسعه منابع انسانی، سرمایه‌گذاری مشترک و صنایع پایین‌دستی، همگی می‌توانند در این چارچوب قرار گیرند.

*بهرامن*: معدن می‌تواند به یکی از پایه‌های پایدار روابط اقتصادی تهران و ریاض تبدیل شود

*بهرامن همچنین معدن را حوزه‌ای مناسب برای ایجاد همکاری‌های بلندمدت میان دو کشور دانست و تصریح کرد*: پروژه‌های معدنی ذاتاً پروژه‌هایی بلندمدت، سرمایه‌بر و زنجیره‌ساز هستند؛ بنابراین شکل‌گیری سرمایه‌گذاری‌های مشترک در این حوزه می‌تواند روابط اقتصادی ایران و عربستان را از مناسبات کوتاه‌مدت تجاری به روابط اقتصادی پایدار و دارای منافع متقابل بلندمدت ارتقا دهد.

*وی افزود*: «اگر بتوانیم یک سازوکار نهادی برای گفت‌وگوی بخش معدن دو کشور ایجاد کنیم، این ارتباط نباید محدود به یک نشست یا تبادل هیأت باشد. باید پروژه تعریف کنیم، شرکت‌های متناظر را به یکدیگر متصل کنیم، موانع را شناسایی کنیم و برای هر فرصت همکاری، یک مسیر اجرایی مشخص داشته باشیم.»

 

 

دیدگاهتان را بنویسید