در یک رویداد تخصصی و با حضور مدیران بخش معدن صورت گرفت؛ رشد ۱۳درصدی با فرآوری
دنیای معدن: در برنامه هفتم توسعه رشد سالانه ۱۳درصدی بخش معدن هدفگذاری شده است. تحقق این هدف نیازمند تامین الزامات بسیاری است، ازجمله آنکه فعالیتهای حوزه فرآوری باید در اولویت قرار گیرد. درهمین حال با تکیه بر فعالیتهای پژوهشی و ارتقای تعامل میان صنعت با دانشگاه و مراکز پژوهشی، خلأ حاکم بر حوزه فناوری را در کشور مرتفع کرد. دومین سمپوزیم بینالمللی پژوهشگران فرآوری مواد معدنی (IMPRS ۲۰۲۵) و نخستین نمایشگاه بینالمللی دستاوردهای صنایع معدنی در روز دوشنبه بیستونهم اردیبهشت ماه با حضور مقامات وزارت صمت و رئیس هیات عامل ایمیدرو، آغاز بهکار کرد.
یه گزارش دنیای معدن، ضیاءالدین پورکریمی مدیر مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران و دبیر اجرایی این سمپوزیوم در ابتدای این همایش گفت: جهان پیرامون ما با سرعت شگرفی به سمت توسعه در حرکت است. در این میان بهرهبرداری از منابع معدنی و فرآوری آن، پیونددهنده میان منابع یاد شده و صنعت است. فعالیت در حوزه فرآوری مواد معدنی به افزایش ارزش افزوده و کاهش خام فروشی در حوزه تولید منجر خواهر شد. درهمین حال با تکیه بر همین علم، حفاظت از محیط زیست ممکن خواهد شد. در دنیای کنونی نقش مراکز تحقیقاتی بیش از هر زمان دیگر برجسته شده است. مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران با بهرهگیری از سرمایه انسانی و زیرساختهای دانشگاهی و صنعتی فعالیت میکند. این مرکز برای برقراری ارتباط موثر بین دانشگاه، صنایع معدنی و شرکتهای دانشبنیان تلاش میکند. پژوهشهای این مرکز به حل مسائل صنعتی، افزایش ارزش افزوده تولید و بهبود بهرهوری منجر خواهد شد. در سالهای اخیر شاهد همکاری در سطح بینالمللی و بهبود عملکرد در سطح جهانی توسط این مرکز بودیم. حضور شرکتکنندگان خارجی در این همایش حکایت از اثرگذاری عملکرد این سمپوزیوم دارد. در این سمپوزیوم دهها مقاله ارائه شده است. در همین حال تعامل مستقیمی میان فعالان صنعت و پژوهش شکل گرفته است. انتظار میرود این مرکز بتواند مسیر فرآوری مواد معدنی به سمت آینده روشن را هموار کند.
حمایت ایمیدرو از فناوریهای نوین
سمیه خلوصی، معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو در این همایش گفت: در طول سالهای گذشته، صنعت بیشترین آسیب را از تحریم و محدودیت در تعاملات بینالمللی و فقدان تکنولوژیهای نوین، متحمل شده است. شکاف جدی که در حوزه صنعت با فناوریهای روز دنیا داریم، آسیب جدی را به صنایع تحمیل کرده است. ما اکنون به دنبال آن هستیم که با تکیه بر حمایت پژوهشگران، استادان و شرکتهای دانشبنیان، این شکاف را برطرف کنیم. سمپوزیوم بینالمللی پژوهشگران فرآوری مواد معدنی با ۲هدف در دست اجراست.
نخست: توسعه دانش فنی فرآوری و برقراری ارتباط بینالمللی میان دانشگاه و صنعت و بهرهمندی از دانش صنعتی برای رفع مشکلات.
دوم: استفاده از فناوری موجود برای توسعه ارتباط بینالمللی در حوزه ورود یا صدور تکنولوژی.
در ادامه باید خاطرنشان کرد یکی از ماموریتهای اصلی ایمیدرو توانمندسازی حوزه فناوری است. براساس برنامه هفتم توسعه، رشد ۱۳درصدی در بخش معدن و رشد ۸.۵درصدی در حوزه صنعت هدفگذاری شده است. حلقه فرآوری بهعنوان یکی از نخستین حلقههای فعالیتهای معدنی، تاثیر بسزایی در تحقق این هدف خواهد داشت. براساس اهداف و برنامهریزی سازمان ایمیدرو، تمام ایدههای نوین ازجمله در حوزه فرآوری، هوشمندسازی، تولید سبز و... حمایت خواهد شد. به بیان دقیقتر از تمام توان خود برای ارتقای دانش در حوزه معادن و صنایع وابسته به آن بهره خواهیم گرفت.
تکیه بر توان دانشبنیانها
پورکریمی در نشست خبری این سمپوزیوم گفت: یکی از رسالتهای سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، حمایت از شرکتهای دانشبنیان و مراکز تحقیقاتی است. درهمین حال میتواند بهعنوان مترجم ادبیات دانشگاه به صنعت، ایفای نقش کند. این سمپوزیوم برای نخستینبار در سال۱۳۹۵ برگزار شد. اما با بروز چالش در مسیر برجام و اعمال تحریم مجدد علیه ایران و به دنبال آن شیوع کرونا در سطح جهانی، عملا روند فعالیت این همایش به تعویق افتاد. شرکتهای دانشبنیان در دوره تحریم و محدودیت در تعاملات جهانی، بخشی از کمبودهای بینالمللی را مرتفع کردند. درهمین حال سهمی بسزا در بومیسازی دانش در کشور داشتند. در این دوره سمپوزیوم، مجموعههای دانشبنیان فرصت ارائه توانمندیهای خود را یافتهاند.
سرمایهگذاری در فرآوری
سمیه خلوصی در نشست خبری گفت: مدلهای ارائه خدمت به شرکتهای دانشبنیان توسط ایمیدرو براساس عملکرد و سطح کیفی این صنایع، متفاوت است. سرمایهگذاری در حوزه فرآوری در ۳سطح انجام میشود؛ عناصر حیاتی: عناصری همچون لیتیم، منگنز، عناصر نادر خاکی که عناصر راهبردی در سطح بینالمللی هستند، در اولویت سرمایهگذاری ایمیدرو هستند و محدودیت منابع برای ارتقای فعالیت این بخش نداریم. باطلههای معادن: فرآوری باطلههای معدنی دومین اولویت ایمیدرو است. تاکنون دو پروژه در این بخش آغاز به کار کرده است. فرآوری با هدف تامین مواد اولیه زنجیره فولاد و آلومینیوم: فولاد و آلومینیوم دو زنجیره مهم حوزه معدن کشور هستند، در حال حاضر ریسک تامین مواد اولیه برای این دو زنجیره بالا رفته است. در این راستا فرآوری بوکسیت کم عیار در مقیاس آزمایشگاهی انجام میشود. در ادامه باید خاطرنشان کرد که۳۰ شرکت فعال در حوزه دانش بنیان، در نمایشگاه جانبی این سمپوزیوم حضور دارند. این نمایشگاه فرصت ویژهای برای معرفی توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان را به صنایع فراهم میکند.
دیدگاهتان را بنویسید